1848-as megemlékezések

2007. március 16.

Újra azonban akkor lesz rá népünknek lehetősége, ha újra felelős kormánya, népét védő, és nem kijátszható Alkotmánya, erkölcse és tartása lesz Magyarországnak. Beszéde végén megkoszorúzta a helyi emlékművet. Az ünnepségen valamennyi helyben működő politikai pártból voltak jelen érdeklődők és szimpatizánsok.

15,00-tól Újlétán, a református templom kertjében, helyi FIDESZ csoport meghívására, a napfényes időben rendezett megemlékezésen vett részt. Beszédében a 12 pont aktualitására hívta fel az ünneplők figyelmét. Rávilágított arra, hogy ma országunk egy sportolóhoz hasonlít, akinek mozog keze lába, mégsem halad előre. Mindennél nagyobb szükség van a lelki erőre, a világos és mindenki számára vállalható célok megfogalmazására. Beszéde végén helyezte a megemlékezés koszorúját a kertben állított kopjafánál.

16,00 órától Vámospércsen, a főtéren álló Petőfi szobornál mondott beszédet, a nagyszámú ünneplő közösség előtt. Az Április Törvények jelentőségéről, a reformkövetelések társadalomformáló erejéről beszélt, párhuzamot vázolt fel a nép követeléseivel kapcsolatban. Kiemelte a közteherviselés akkori igényét és jelenlegi állapotát, a törvény előtti polgári és vallási egyenlőség szükségét. Arra kérte a hallgatóságot, ne nyugodjon bele a jelenlegi helyzetbe és főleg ne saját magát hibáztassa a kialakult helyzetért. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ismét egymásra kell találnunk, hogy újra „legyen szabadság, béke és egyetértés” Magyarországon. Az ünnepség végén koszorút helyezett el a Petőfi szobornál közösen, a jelenlévő politikai pártok, civil szervezetek, és intézmények képviselőivel.

17,00 órakor Hajdúsámson főterén koszorúzáson vett részt, ahol ünnepi beszédet mondott. A szabadság mindre kiható erejét, és mint egyetlen elfogadható lelki állapotot hangsúlyozta beszédében. Rávilágított a sajtó birtoklóira, és a kiteljesedését jelentő média világára, ami lassan uralja azt a közeget, amit kiszolgálni hivatott. Az ország előtt álló nehéz évekre, a márciusi ifjak lendületét és bátorságát, és 1848, önbecsülést és tartást jelentő világraszóló üzenetét ajánlotta a lelkek megerősítésére. Az ünnepi beszéd végén rendkívül példátlan módon, a műsorvezető, aki az MSZP helyi elnökének felesége, elnézést kért azoktól, akik a „beszéd alatt esetleg rosszul érezték magukat”. Minden valószínűséggel, a férjével jelenlévő és együtt koszorúzó MSZP-s országgyűlési képviselőnek kívánt „kedveskedni”. A protokoll alapvető szabályait súlyosan sértő módon, a felkért szónok ünnepi gondolatait minősítve, megdöbbentette a jelenlévőket.

2007. március 15-én, 10,00 órától Nyíradonyban, a Kossuth szobornál tartott városi ünnepségen a város polgármestereként mondott beszédet Tasó László, és együtt koszorúzott az intézmények, politikai pártok és civil szervezetek képviselőivel.
Beszédében a beletörődés veszélyeire hívta fel a figyelmet, párhuzamba állította a polgári Magyarország akkori és jelenlegi kívánalmait. Széchényit idézve kérte, hogy magyarként higgyünk hazánkban, és magyarként bontakozzunk ki, amihez helyet és teret kell biztosítania a mindenkori politikának. A népszavazásra utalva, hangsúlyozta, rövidesen eljön a valóság pillanata, amikor mindenki számára világosan ki kell derülni az igazságnak.
Elmondta, hogy akkor kell dönteni arról, hogy a hatalom jelenlegi birtokosai képesek-e úgy folytatni munkájukat, hogy abba a népe ne pusztuljon bele.
Az ünnepi műsor a Móricz Zsigmond Művelődési és Információs Házban folytatódott, ahol Kölcsey gimnázium diákjai adtak műsort, illetve az ünneplők megtekintették Veress László Zsolt szatmárnémeti előadó, Petőfiről szóló zenés előadását.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!