40 határ menti kerékpártúrát támogat az NFM

2016. június 14.

A támogatott rendezvények között a magyar történelem és kultúra nagyjai – Szent István, Dobó István, II. Rákóczi Ferenc, Arany János, Bartók Béla, Liszt Ferenc – emléke előtt tisztelgő kerékpártúrák is szerepelnek.

A túrák a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett a szomszédos országokkal, azok magyarlakta területeivel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését is szolgálják. A programsorozat lehetőséget biztosít a határ menti régiókban már kiépült kerékpáros útvonalak megismertetésére, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjesztésére.

Az egyedi döntés alapján odaítélt támogatásokra civil szervezetek, önkormányzatok és önkormányzati tulajdonú intézmények pályázhattak az országhatáron átlépő kerékpáros túraprogramok kidolgozásával. A szakmai zsűri figyelembe vette a tervezett kerékpáros túra hosszát, a várható résztvevők számát, a határon túli partneri együttműködést, a program közösségépítő és a biztonságos kerékpáros közlekedésre nevelést elősegítő elemeit. Kedvező elbírálás alá estek a fogyatékkal élők számára vagy iskolás gyermekek bevonásával szervezett rendezvények. Előnyt jelentett, ha a pályázó önerővel rendelkezett vagy elnyerte a „Kerékpárosbarát” címek valamelyikét is.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a keretösszeg megháromszorozásának köszönhetően a tavalyi kilenchez képest jelentősen több rendezvény támogatása vált lehetővé. A 2015-ben indult hiánypótló kezdeményezéssel egy-egy esemény 100-450 ezer forintnyi hozzájárulást kap az előkészítés és lebonyolítás költségeihez. Az érdeklődés meghaladta a várakozásokat: 102, a kiírásban foglaltaknak megfelelő pályázat érkezett be. A kerekezők júniustól októberig az ország minden részében bekapcsolódhatnak a Kerékpárral 7 határon át programsorozatba.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!