HAJDÚSÁMSON – VÁROSAVATÓ

2004. augusztus 28.

Kitüntetve érzem magam, hisz Hajdúsámson történetének, az itt élő emberek életének e méltóságteljes ünnepén, rendkívül megtisztelő szót kapni.
Így tisztelettel köszönöm ezt a lehetőséget, ígérem nem fogok visszaélni türelmükkel.
Polgármester úr ünnepi beszédében elhangzottak az utóbbi 10 év legfontosabb eseményei, a fejlődés állomásai, melyek érzékeltették, bizony kemény munkával teltek el a mindennapok.
Az elért eredményekért nagyon meg kellett dolgozni, hisz ez a térség, és mi szomszédok nagyon is jól tudjuk, sokkal inkább hátrányairól, mint jó adottságairól ismert.
Nincsenek folyók, de még csak patakok sem, nincsenek hegyek, de még domboknak sem nevezhetjük a kiemelkedő hordalékkúpokat, melyek színesebbé teszik ezt a tájat.
Nincsenek nyersanyagmezők, de még úgy tűnik termálvíz sincs, ami idecsábítaná a tőkeerős vállalkozásokat.
Mégis a térség és benne Hajdúsámson fejlődik, gyarapodik, házak épülnek, intézmények létesülnek, a vállalkozói szféra makacsul tartja magát.
A csodálatos erdők és a gyenge termőképességű földek mellett, van „valami”, más erőforrás, ami tovább lendít és hajt bennünket, itt élőket, ami nem engedi a beszürkülést, nem engedi a tunyaságot, szinte űz előre rendületlenül.
Ez az erőforrás maga az itt élő ember.
Az Önök városában a hajdúk leszármazottja, a makacs és konok, megbízható és akaratos, szívós ember, és a nyírségi tájegységben, a dacoló, de alázatos, kitartó és büszke típus.
Hitünkben erősek, lelkükben háborgók vagyunk, mert nem akarjuk elfogadni a másodrendűséget, a pejoratív vidéki jelzőtől néha talán még dührohamot is kapunk.
A Hajdúsámsoniak nem fogadták el a sorstól, amit e településnek szánt.
Az elmúlt évek bizonyítják, nem törődtek bele abba, örökösen várniuk keljen, nem fogadták el a másodrangú megoldásokat, első osztályú jeggyel akartak továbbutazni.
Mint elhangzott, 8. alkalommal koronázta siker pályázatukat, nem szegte kedvüket a sikertelenség. Minden évben hozzátettek valamit ahhoz a potenciálhoz, aminek összessége jogossá tette e települést a Városi rangra.
Mi szomszédok szurkoltunk és bíztattuk az itt élőket, mint tettük azt korábban Vámospércs esetében is, tesszük majd Nyírábrány, vagy Nyíracsád esetében, ha törekvéseik hasonlóak lesznek.
Higgyék el, mi örülünk annak, ha mások is boldogulnak, mi örülünk mások sikereinek. Különösen örülünk annak, ha a tőszomszédunk gyarapodik, hiszen azzal mi is többek leszünk, mi is többet érünk.
Ez a térség lett gazdagabb egy várossal, hiszen tudjuk a mi példánkból, a cím elnyerése még inkább ösztönzi, tovább hajtja és jó értelemben űzi az itt élőket, tovább serkenti a fejlődést.
Evés közben jön meg az étvágy, és tudom, mától sokkal nagyobb erővel fognak össze a Hajdúsámsoniak, sokkal nagyobb elszántsággal keresik a fejlődés útját.
2004. különleges évként vonul be a helyi történelembe, hiszen ez évben lett az Európai Unió közösségének teljes jogú tagja és egyenrangú partnere Magyarország, és ebben az évben lett teljes jogú tagja és egyenrangú partnere a városok közösségének Hajdúsámson.
Joggal ünnepelhetnek, és joggal lehetnek büszkék városukra az itt élők valamennyien, hisz mindenkinek megvan a maga kis szelete ebben az ünnepi tortában.
Sokan dolgoztak az Önök elődei, szüleik és nagyszüleik, Tisztelt Hajdúsámsoniak azért, hogy az övéktől egy sokkal komfortosabb, igazi otthont adó település legyen a hajdani kis faluból.
Amit ők megálmodtak, azt Önöknek kell tovább álmodni és azon kell dolgozniuk, hogy az utánuk jövő nemzedék hálával emlékezzen vissza elődeire.
Ez a város sikerre van ítélve, ha lakói azon a kitaposott úton haladnak tovább, amire most ráléptek. Még csak kitaposott út, de látszik a széle, elválik minden másfajta úttal.
Ez a Hajdúsásoniak útja, mely munkával és kitartással, összefogással és barátsággal van szegélyezve.
Bár közel van Debrecen és szinte annak elővárosa Hajdúsámson, de az út melyen végig kell mennie az egymást követő nemzedékeknek, nem azonos.
A helyieknek is több mint 80 %-a református vallású, nyakas és makacs, mint elődjei voltak, Önök akkor is Hajdúsámsoniak.
Fontos, hogy így érezzék, mert egy közösséget az tart egyben, ha saját normái, saját szokásai, csakis rájuk jellemző sajátosságai vannak.
Ismerik történelmüket, tisztelik múltjukat és megfelelően értékelik jelenüket.
Van jövőképük és vannak közös terveik, melyekből nem engednek.
Én ilyennek ismertem meg Önöket Kedves Hajdúsámsoniak és ezért is tisztelem az itt élőket.
Sok közös vonás fedezhető fel e térségben, bármelyik településre is látogatunk el. Nem ritka, ha egy településen szinte minden szomszéd helyről vannak beházasodók, vagy éppen átköltözők.
A múltunkban vannak közös vonások, a jelenünk is összeköt bennünket, hiszem, hogy a jövőt sem képzelhetjük el egymás segítsége, támogatása nélkül.
Jó barátságok jellemezték egykoron, a szomszédi kapcsolatokat, melyek remélem újraélednek, hiszen jól tudja mindenki, ha ebbe a felgyorsult és megváltozott világban nem fogunk össze, egyenként nem érünk célba.
Megkérdezték tőlem, örülök-e annak, hogy Hajdúsámson városi címet kapott?
Azt mondtam, amit vallok is, inkább egy törekvő és sikeres szomszéd, mint egy savanyú tehetségtelen.
Ezért szívből örülök az Önök sikerének, hiszen Hajdúsámson fejlődésével nem szegényebb lesz Nyíradony, hanem barátságukkal gazdagodik.
Vámospércs várossá avatásának ünnepségén egy szónoki kelléket ajándékoztam a Képviselő testületünk nevében a újdonsült város testületének és ez így történik most is. Tisztelt Képviselő testület, Polgármester úr, fogadják szeretettel a szomszéd város, Nyíradony ajándékát.
Engedjék meg, hogy viszont sajnálatomat fejezzem ki azért, mert egy ideig elmaradnak a nagy Hajdúsámson-Nyíradony rangadók a futball pályákról, ugyanis mi egy osztállyal feljebb játszunk. Ne szomorkodjanak, lehet nemsokára újra lesznek szomszéd-derbik, vagy az Önök csapata kerül fel, vagy mi esünk ki.
Tisztelt Hajdúsámsoniak !
A Hajdúhadházi kistérség, az Észak-Hajdúsági, a Dél-Nyírség Ligetaljai települések lakói nevében is még egyszer szívből gratulálok a Városi Cím elnyeréséhez.
További terveik megvalósításához szívből és tisztelettel ajánlom magam és a megyei képviselők támogatását.
Sok sikert és boldogságot kívánok minden itt lakónak, hű társat, igaz barátot és igazán jó szomszédokat !

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!