Lehet-e pénzkérdés az ügyeleti ellátás biztonsága

2005. december 20.

Mind a mai napig nem érkezett kezdeményezés egyetlen érvényben lévő megállapodás módosítására sem. Ellenben már hosszú ideje tart egy egyeztetési folyamat a város jegyzője és az egészségügyi szolgáltató cégek, illetve jogi képviselőjük között.
December 8-ára, miután az egészségügyi szolgáltatók már több alkalommal fenyegetőztek az ügyelet bojkottálásával, informális egyeztető fórumot hívtam össze.
A fórum elején kioktató és a választott tisztségviselőket, a képviselőtestület tagjait molesztáló és minősítő, méltatlan hangon, Dr. Hercegh Ferenc és Dr. Várkuli István kétségbe vonta a döntésbeli kompetenciánkat. (Dr. Várkuli, 1998-ban az MSZP által támogatott ellenfelem volt, Dr. Herceg a jelenlegi MSZP vezetéssel tart szoros kapcsolatot)
Ettől függetlenül a törekedtünk a tárgyalásos megoldásra, kértük a háziorvosainkat és a gyermekorvosokat, ne váltsák be fenyegetéseiket, ne hagyják betegeiket a közelgő Karácsonyi ünnepek alatt bizonytalanságban. A képviselőtestület kérte őket, fogadják el a következő év január első hetére javasolt egyeztetést, ne zsarolják az önkormányzatot, ne tegyék csak a pénz és díjazás kérdéséve a betegek, illetve a Nyíradony város közigazgatási területen élő gyerekek és felnőttek sürgősségi ellátását.
Az önkormányzat a folyó költségvetési évben nem képes arra, hogy az ultimátumszerűen megjelölt, a 40 órás munkaidőn felüli hétközi ügyeleti alkalmakra, egy éjjeli ügyeletre vonatkozóan 36.652 forintot, a hétvégére vonatkozóan naponta 78.192 forintot fizessen a szolgálatban lévő orvosoknak, illetve alkalmanként kb. 12-15 ezer forintot az asszisztensek részére.
Továbbra is meggyőződésünk, hogy az érvényben lévő szerződésünk szerint, a munkaidő beosztásából, a túlmunka elrendeléséről és az önként vállalt munka szabályozásából adódó kötelezettségek nem az önkormányzatot, hanem az egészségügyi szolgáltatókat terhelik.
Egyetértünk az orvosok és az asszisztensek béremelési kérésével, ezért felhívjuk az őket alkalmazó, az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló gazdasági társaságok vezetőinek figyelmét és arra kérjük őket, tegyenek eleget a követeléseknek.
Több alkalommal jeleztük, hogy a megyében alkalmazott díjak átlagát, tárgyalási alapnak tekintjük, a későbbi egyeztetésen.
A kérés és a figyelmeztetés nem használt, további fenyegető leveleket kaptunk, melyben maradt a zsarolás és a bojkottálás lebegtetése.
Az önkormányzat a lakosság biztonságos ellátása érdekében intézkedéseket tett, illetve az ÁNTSZ-el folyamatos kapcsolatot tartott, és jelenleg is tart.
December 17-én azonban bekövetkezett az, amit nem feltételeztünk, a Hippokratészi esküvel rendelkező, a város lakosságából élő orvosoktól.
Az ügyeletet végző orvosok által összeállított ügyeleti beosztás szerint következő a Dr. Herceg és Társa Betéti Társaság gyermekorvosa, és vezetője nem vette fel az ügyeletet, veszélybe sodorva ezzel az ügyeleti ellátás biztonságát. Az ÁNTSZ később kiérkező képviselőit is megdöbbentette a felelőtlen magatartás, súlyos szakmai vétségnek tartva azt megtették a szükséges lépéseket.
Nyíradony város közigazgatási területén folyamatos és biztonságos maradt az ügyeleti ellátás, és jelenleg is, az ÁNTSZ-el történt közös lépéseink eredményeként.
Ellenben a Hajdúsámsoni Központi Ügyelet közreműködésével biztosított ellátás, kényelmetlenséget és természetesen a biztonságérzet csökkenését okozta a lakosaink körében. Együtt érzek velük, és a képviselőtestülettel, illetve a jegyző úr irányítása alatt dolgozókkal a biztonságos működés helyreállítása érdekében minden elkövetünk.
Sajnos december 19-én reggel Herceg doktor megtetőzte ezt a szégyenteljes és etikátlan hozzáállását és megdöbbentő módon. Reggel nem engedte be az egészségház várótermébe az injekcióra és vizsgálatra váró betegeket.
Rohangálva, üvöltözve és gesztikulálva félemlítette meg az ijedt várakozókat, a rend helyreállítása érdekében rendőrt kellett hívni.
Rendőri intézkedésre volt szükség annak érdekében, hogy a megjelent nyíradonyi betegek az alapvető egészségügyi szolgáltatáshoz jussanak. Ez ügyben, az állampolgárok alapvető jogait korlátozó, az egészségügyi ellátást akadályozó magatartásáért, az önmagából kivetkőző orvos ellen feljelentést teszünk.
A vállalkozó háziorvosokkal a vita és a feszültség azonban az utóbbi két hétben fokozódott, ami úgy tűnik egy MSZP-es nyíradonyi rendezvényhez köthető.
Ellenben az utóbbi hetekben többször lehetett hallani „egyeztető megbeszélésekről”, a helyi MSZP, illetve a helyi állandó ellenzéket jelentő „feljelentő hadtest” között. Az MSZP elnöke egészségügyi dolgozóknál járt és egyeztetett a későbbi, önkormányzatot érintő perekről és „biztosította őket, hogy „megteszi a szükséges lépéseket”. Ezért nem meglepő az egybeesés, hogy a december 8-i sikertelen egyeztetés után, erősödtek a hangok egy közös akcióról.
December 15-én reggelre azonban már meg is érkezett az első, úgy tűnik közös munka eredménye. Narancssárga színű, névtelen szórólapokon, rágalmazó, becsületsértő, hamis állításokat, a személyemet minősítő és a jó híremet sértő állításokkal zavarták meg a lakók nyugalmát. Az iskolákba és az óvodákba is szórtak a provokáló kiadványokból.
Sajnos ezek után számítani lehetett az ügyeleti ellátás bojkottálásával kapcsolatos provokációra, és ez sajnos december 17-én szombat reggel megtörtént.
Az ügyeleti ellátást bojkottáló orvos távozása után, azonnal megjelent az Egészségház ajtajában az MSZP helyi elnöke. Lejegyzetelte az előtte néhány perccel távozó, bojkottáló orvos által kihelyezett „hirdetményt”, melyet mellékelek.
Miután értesültünk és felkészültünk az ügyeleti ellátás zavartalanságát biztosító intézkedésekre, a város jegyzőjével és alpolgármesterével, a hivatalos ügyek megtétele érdekében ellenőrzőst tartottunk az ügyelet helyszínét jelentő épületben. Az MSZP, már ott várakozó helyi elnöke utánunk jött és megkezdte, a később tettlegésségig fajuló provokációját. Nyilatkozata alapján nem betegként és nem bejelentőként, vagy kísérőként jött be, hanem állampolgárként követelt magyarázatot az ügyeleti ellátással kapcsolatban. Többszöri figyelmeztetésünk ellenére sem vette tudomásul, hogy a kinyilvánított minőségében nem tartózkodhat az ügyeleti ellátás helyszínén.
Hivatali intézkedésemben és közfeladatom ellátásában folyamatosan zaklatott és többszöri figyelmeztetésem ellenére abban akadályozott. A velem együtt intézkedőket hasonlóképpen zaklatta és minősítette, hadonászó, provokáló, magatartásával, hangjának több alkalommal történő felemelésével és ordításával, félelemben tartotta a jelenlévőket.
Miután előzetes felszólítás nélkül, két kézzel, közepesen erősen belökött a bejárati ajtón, illetve a begipszelt karomat megragadva az oldalfalnak vágott, a tettlegességet bejelentettem a rendőrségnek.
Később a jegyző urat fenyegette meg, és tartotta félelemben ordításával és fenyegető hadonászásával, az újabb tettlegességtől tartva azonnali rendőri intézkedést kértem.
A rendőrségen az esetről jegyzőkönyvet vettek fel, és a jogi képviselőmmel megteszem a szükséges intézkedéseket.
Megdöbbentő, hogy egy felelőtlen és az emberek biztonságát veszélyeztető orvosi akcióból származó feszültséget, egy politikai párt nyílt provokációval és bántalmazással fűszerezve kihasznál, illetve a nyugalom megzavarásával elrontja a nyíradonyi emberek Karácsonyát.
Szégyenteljes és vérlázító, egyben rendkívül sajnálatos és szomorúságra okot adó.
Az önkormányzat nem enged a zsarolásnak, de mindent elkövet a lakosság ügyeleti ellátásának biztonságossága és zavartalansága, valamint az alapellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.
A kompromisszumra készek vagyunk, de a kormány, a nyakából kirázta és felháborító módon az önkormányzatokra terhelte azt a problémát, amiért elsődlegesen felelős.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!