2008. március 13. – Móricz Zsigmond Művelődési és Információs Ház

2008. március 18.

A nagyszámú érdeklődő előtt tartott megnyitón köszöntőt mondott Tasó László országgyűlési képviselő, a város polgármestere. A résztvevőket köszöntötte Fazekas Ferenc egyesületi elnök, majd a tárlatot bemutatta Hubert Judit etnográfus, az egyesület titkára.

 

Köszöntőjében Tasó László elmondta, hogy nyíradony számára azért is különleges és örömteli esemény a megye legkiválóbb kézműveseinek kiállítása, mert az 1950-es évek után, az itt élők mérhetetlen nagy szegénysége miatt, helyben nem alakulhatott ki a díszítő kézművesség kultúrája. „Nyíradonyban bognár dolgozott, de nem volt aki fafaragóként megpróbálhatta volna családját eltartani, mint ahogy lószerszámkészítő szíjgyártó volt, de nem volt bőrdíszműves. A mi „díszítéseink” a dalainkban maradtak meg, a mi lelkünkben lévő díszek a népdalokban élnek tovább, de a magyar kézművesség értékei és a népdalkincsünk egymáshoz kapcsolódnak, együtt élnek a hagyományaink világában”.

A Ligetalja Néptáncegyüttes és a Nyíradonyi Pávakör előadása különleges hangulatot kölcsönzött a megnyitóra, melyet a gyermek-táncház sikere koronázott meg.

 

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!