A kormány béremelést tervez a közlekedési dolgozóknak

2016. október 18.

Tasó László hangsúlyozta: a biztonságos közlekedés feltétele, hogy az ágazatban dolgozókat megtartsák, ehhez pedig a bérek rendezése is szükséges. A szaktárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy me20161018-3020nnyi idő alatt milyen mértékű béremelést tudnak végrehajtani – mondta, és hozzátette, hogy a Magyar Közút Zrt.-vel már megszületett a megállapodás a jövő évi béremelésről, ennek mértékét a közeljövőben ismertetik majd.

Tasó László kiemelte: a béremelés fedezete rendelkezésre áll, hiszen a Magyar Közút Zrt. finanszírozására folyamatosan emelkedő összeget biztosít a kormány. Míg jövőre 73 milliárd forintból, 2020-ban már 98 milliárdból gazdálkodhat a társaság – fűzte hozzá. Az államtitkár emlékeztetett: a MÁV dolgozóinak idén 3 százalékkal emelkedett a fizetésük, de az ágazaton belül még így is a vasúttársaság munkavállalóinak a legalacsonyabb az átlagkeresetük. A következő két-három évben további béremelésekre van szükség a vasúti dolgozók jövedelmi helyzetének javításához – vélekedett.

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus forrásainak lehívásában a közlekedési ágazat kifejezetten jól teljesített, hiszen az elszámolások végén várhatóan elérik a 99 százalékot, ami több mint 2200 milliárd forint uniós forrást jelent. Ezzel a visegrádi országok között Magyarország a legjobban szerepelt, az Európai Unió tagállamai között pedig a negyedik helyet szerezte meg – ismertette.

Tasó László beszélt arról is, hogy a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban közútfejlesztésre több mint 2460 milliárd forintot fordíthat Magyarország, és ebből 1279 milliárdot hazai forrásból kell biztosítani.

A vasúti közlekedésben 2020-ig mintegy 450 kilométer villamosítását tervezik, amellyel tovább erősíthető Magyarország tranzitszerepe – hangsúlyozta, és hozzátette: vasútfejlesztésre a ciklus végéig nagyjából ugyanannyi pénzt fordítanak, mint a közutak fejlesztésére.

Az államtitkár szerint a következő időszak egyik fontos feladata lesz a nyugat-balkáni országok fővárosai és a Budapest közötti közvetlen légi összeköttetés megteremtése, amelyhez az államnak is támogatást kell nyújtania.

(MTI)

 

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!