A Város Napja – Hajdúsámson 2009. augusztus 23.

2009. augusztus 26.

A vágyaknak nincsenek korlátjai, de az elérhető valóságnak igen.  Ugyanúgy, mint nálunk a szomszédban, vagy Hajdúhadházon, a választókerület jelenleg még legnagyobb lélekszámú településén, vagy szerte a vidéki Magyarországon, szinte ádáz küzdelem folyik azokért a forrásokért, melyek a településeknek rendelkezésükre állnak. Hogy az elmúlt 20 évben a megszerzett fejlesztésekre szolgáló forrásokkal Önök meg vannak elégedve vagy sem, az sok mindentől függ. 
Természetes, hogy akik utcájában még nincs aszfaltos út, vagy járda, az jogosan fogalmazhat meg kritikát, de ha tárgyilagosak tudnak maradni, akkor meg lehet állapítani, hogy Hajdúsámson közintézményei, infrastruktúrája, és szolgáltatásai, a szennyvízberuházás és az azt követő útfelújítások után elérik, sőt meghaladják az átlagos városi fejlettségi szintet. A jobb életkörülményekre, vagy a komfortérzetük fokozására irányuló törekvések és elvárások azonban soha nem fognak lassulni. Azonban az nagyon valószínű, hogy közben érdemes lenne megélni is a mindennapokat, nyugtázni, és kihasználni, hogy mennyit haladt a város az elmúlt 20 évben, és a városi rangban töltött 5 éve alatt. 
Jómagam őszinte véleményemet fejezem ki, ha azt mondom, hogy nagyon komoly fejlődés szakasz van mögöttük, és láthatóan van a város előtt is, amihez azonban sok dolognak kell összehangolva megvalósulni. Úgy is mondhatnám, a csillagok kedvező állása szükséges ahhoz, hogy a város céljai és a lehetőségei összhangba kerüljenek.
Ez azonban még akkor is, ha az elmúlt 7 év borzalmas ország rombolása és kirablása jogosan, minden korábbinál mélyebbre húzta le a politika világát, a politika dolga és terepe.
A politika fogja meghatározni Hajdúsámson további fejlődésének ívét, és a mostani előjelek szerint ez egyértelműen kedvező. Erős jól szervezett közösség működteti a várost, benne az intézményrendszer dolgozóival, a társadalmi és gazdasági élet hathatós támogatásával, és egy jó érdekérvényesítő képességgel bíró képviselőtestülettel. Ezek mind egytől egyig jó előjelek, amit a helyi közösségnek kell úja megerősíteni. És felsorakozni a rendkívül szükséges és kívánatos változás mellé, mint ahogyan azt 2006-ban tették. 
Nem lesz könnyű addig az út, amit még be kell járni, hiszen a 471-s nyomasztó problémája, az életkörülmények folyamatos romlása, a folyamatban lévő beruházások velejáró problémái, és a mindennapokhoz tartozó problémák sokszor nagyon nehézzé teszik.
Nincs könnyű helyzetben az önkormányzat, mint ahogy ma szinte néhány kivételével egyik sincs, hiszen felülről szorítják, húzzák felfelé a nyakunkat, közben pedig tapossák, szorítják lefelé a lábunkat. Az igény és a probléma mindig helyben jelentkezik, és helyben okozza a legnagyobb problémát, a döntések pedig jelenleg a valósától elszakított környezetben, egészen mér céllal születnek.
Ma, és sajnos már 7 éve ebben az országban nem azért születnek döntések, hogy azok az ország, vagy a lakosság érdekeit szolgálják, hanem azért, hogy a döntések egy szűk elitet helyzetbe hozzanak, és gazdaggá tegyenek, miközben nincs a pénzek, felhasználásának értelmes rendje, logikus szükségszerűsége, és főként nincs meg a felhasználás kontrollja.  A helyi és a magyar gazdaság padlón, az emberek a tűrőképesség határán, és közben nő az elkeseredettség és a türelmetlenség. Ebben a környezetben rendet teremteni a közállapotokban, a gazdaságban, a mindennapi élet lerombolt területein nagyon nehéz lesz.
Gondolom nem csak Nyíradonyban, hanem itt Hajdúsámsonban sem könnyű helyben tartani fiataljainkat, és értelmes jövőképet felvázolni, ami itt tartja őket. Mert a következő 5 éve Hajdúsámsonnak is meghatározó lesz, hiszen ha nem változnak a kilátások, akkor hiába törekszik az önkormányzat minél több fejlesztést megvalósítani, és hiába készülnek a legszínvonalasabb szolgáltatások nyújtására alkalmas beruházások, gyermekeink jövőkép nélkül, és cél nélkül maradva elhagynak bennünket és már városokban, vagy külföldön próbálnak szerencsét.
Ezért Hajdúsámsonnak és Nyíradonynak, de nyugodtan mondhatom, hogy a vidéki városoknak a következő években arra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hogy a pályakezdőket és  fiataljainkat a gazdasági tér és társadalmi közeg fel tudja venni, és be tudja integrálni a lerombolt országunk újraépítésébe.
Ennek hiányában hiába épít bárki, bármit, hiába válik elérhetővé miden szolgáltatás, nem érünk el vele semmit, mert magunkra maradunk. 
Szól erről egy mondás, mely szerint, lelkesedéssel, összefogással, erőfeszítéssel és kitartó munkával bármit újra fel lehet építeni, de a kihalt utcákat és városokat élettel megtölteni szinte lehetetlen vállalkozás. Ma azonban nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Hajdúsámsonban minden feltétel együtt áll ahhoz hogy a város betöltse a térségben elfoglalt szerepét, és Debrecen elővárosaként is funkcionálva olyan körülményeket teremtsen fiataljai számára, melyekkel hosszú távon biztosítva lesz a folyamatossága és a töretlen fejlődése.
Erős és büszke hajdú közösség, érezhető cívis attitűddel, erős gazdálkodási alapon nyugvó önkormányzattal és határozott politikai vezetéssel ennek a városnak nincs félnivalója. A lehetőség azonban felelősséggel is jár. Azt tartják, hogy a lehetőség felelősség nélkül olyan, mint a társát vesztett ember, a rossz könnyebben megesik vele. Nyugodtan jelentem ki, hogy 1990-től kezdődően a városuk korábbi és jelenlegi vezetői a kínálkozó lehetőségekkel kellő felelősen és jól bántak. Ez úton is kifejezem elismerésemet az elmúlt 20 évben a helyi a közösségnek ezért az imponáló teljesítményért, gratulálok a Hajdúsámsont irányító polgármestereknek és önkormányzatoknak.  Mint ahogyan eddig is tettem, ajánlom magamat, és munkámat az országgyűlés jelenlegi és leendő Fidesz frakciójával és városom minden lakójával ahhoz a közös úthoz, melyen már 2006 óta Önökkel együtt építünk.  Kívánom Hajdúsámsonnak, hogy közössége érje el a kitűzött céljait, és mindig legyen olyan bátor és lendületes vezetése, amely jó irányba kormányozza a város hajóját és segíteni, építeni tudja ezzel az ország és az 1009. évét taposó nemzet jövőjét. Boldog születésnapot Hajdúsámson!

 

 

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!