Az új sporttörvény a társadalom megújulásához vezethet

2011. augusztus 03.

Tasó László Nyíradony polgármesterének a Ligetaljai Hirmondó 2011. évi augusztusi számában megjelent cikkét az alábbiakban közöljük:

Július 1-sejével változtak meg a sport támogatásával összefüggő egyes törvények, melynek jelentőségét még nagyon kevesen ismerték fel. A T/3376/15. számon benyújtott többször módosított javaslat elfogadásával új fejezet nyílhat a magyar társadalom életében. UM Sport 2013 - jump

A jelenlegi állapotokat és egyre fokozódó problémákat mindenki a maga bőrén érzékeli, nagyon sokan látják a kialakulásukhoz vezető összefüggéseket, de talán jóval kevesebben gondolják át a valóságos lehetőségeket, és annál is kevesebben a nehézségekből kivezető irányokat. Ez természetes, hiszen mindenki a saját maga gondjaival van elfoglalva, és éppen elég azokat kezelni, mostanában nem is mindig sikerül.

A politikának kell a legsúlyosabb és legfontosabb társadalmi kérdésekre megtalálni a válaszokat, és persze nem úgy, ahogyan ezt ezelőtt tették, aminek következményeként az ország és lakói ebbe a helyzetbe kerültek.

Ahogyan a bajok és problémák, úgy a megoldások és a válaszok egymásra épülnek, látni és tudni kell az összefüggésüket, különben rossz megoldások és csak esetkezelések születnek.
A társadalom tagjai elvesztették az állami, közösségi és a társadalmi egységek, szervezetek iránti bizalmukat, elvesztették a bizalmukat a másikban, és ami a legsúlyosabb önmagukban is.
Ez a morális-, erkölcsi és bizalmi válság, melyről korábban sokszor írtam nehezen kezelhető, hiszen gazdasági válsággal is párosul.
Az egymás iránti bizalom, a közösségek és közös célok iránti bizalom helyreállítása a legfontosabb, melynek újrateremtődését elő kell segíteni.
A sport jelentőségéről már sokat írtam, közösség- és személyiségformáló erejéről is annál többet. A társadalom megújulása nem következhet be a gyermekeink életét, személyiségjegyeit alapvetően befolyásoló jótékony változtatások nélkül, melynek nyomán mi, felnőttek is bevonódunk és formálóim generátorai lehetünk az új, minden tekintetben egészséges nemzedék létrejöttének.

Testi és lelki egészség nélkül nem létezik cselekvő- és alkotóképes társadalom, ezért a változtatásnak és változásnak már gyerekkorban meg kell kezdődnie.
Mindenki pontosan tudja, hogy a gyógyítás sokszorosan többe kerül, mint a megelőzés, mégsem tettek, teszünk eleget a kötelességünknek, hogy legalább az utánunk jövőknek legyenek meg a feltételeik a megújuláshoz.
Az életbe lépett új sporttörvény, melyről a városi egyesület elnöke hosszabban is értekezik korszakalkotó jelentőséggel bír, új alapokra helyezi a társadalom megújulásának ügyét.
A Magyar Országgyűlés kormányzótöbbséget alkotó Fidesz-KDNP frakciója olyan törvényt alkotott, mely minden korábbi, sokszor arcpirító próbálkozással szemben, valódi és gyökeres változást hozhat a magyar emberek életében, megalapozza egy új, fizikálisan és mentálisan is egészséges társadalom közösségi szerkezetét.

A magyar állam, az országgyűlési döntéseink következtében több milliárd forint bevételről mond le a helyi közösségek, a helyi társadalmak számára, nem elveszi és valamilyen elv szerint visszaosztja, hanem otthagyja a közösségeknek a gazdasági társaságok társasági adójának akár 70 %-át is (!), ha azok partnerek a közösségi célok megvalósításában.
Ezen felül azok, akik egészséges lelkületű emberek, és fontosnak tartják a falujuk, városuk jövőjét szerte az országban, benne a saját további működésükhöz szükséges a fogyasztásra, a szolgáltatásaik, tevékenységeik igénybevételére alkalmas egészséges közösség fenntartását, legalább további + 10 %-kal jobban járnak, mintha az államnak fizetnék be adójukat!

Egyszerűen fogalmazva, csak azok nem lesznek ebben partnereink, akik nem akarnak segíteni a városnak, és nekik nem számít a város jövője.
A valóságban, most lehet visszaadni a vállalkozásoknak azokból a gesztusokból, melyeket évek óta, korántsem mindig megérdemelve azt, a várostól, és lakóitól kaptak.
Tisztelet és őszinte köszönet a kivételeknek, sokkal több gazdasági szereplőnek kellene a közösség asztalára letenni attól, amit letesznek, és sokkal több cégnek kellene részt vállalni a közös terhekben.
Abban bízom, hogy élnek a lehetőséggel, és saját, jól felfogott érdekükben is megismerik a törvény adta lehetőségeket, vagy megkérdezik a könyvelőiket, mert valószínű, hogy ők már tisztában vannak a törvényváltozás adta lehetőségekkel.
Mindezek mellé szükségünk lesz, az eddig borzalmasan passzív közszférára, akiknek a személyes példája nélkül nehezebben fog bekövetkezni a remélt változás.
Az oktatási szerkezetben történt változásokban is bízva remélem, hogy a közpénzből munkahelyhez és rendszeres jövedelemhez jutó munkatársaink, az intézményrendszer egészére értve, felismerik a saját munkájukat is jótékonyan befolyásoló változások szükségességét, részt vállalnak a megújulást hozó munkában.
Mellékesen megjegyzem, hogy kialakulhatnak végre azok a körülmények is, melyek igazolni fogják, hogy volt értelme az egészséges helyi társadalom létrejötte érdekében a megelőzéssel, a sporttal, a közösségi életre neveléssel kiemelten foglalkozni.

A város rövidesen betöltheti azt a szerepet, melyet a jövőre 20. évébe lépő rangjának, tartalommal történő megtöltése érdekében megfogalmaztunk, amiért az elmúlt években jelentős áldozatokat hoztunk.

Tasó László
polgármester
országgyűlési képviselő

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!