Brüsszeli látogatások, meglepő információk I.

2008. február 26.

Az utazók között volt többek között a 4. számú országgyűlési választókerületből Tasó László képviselő vezetésével, Szőllős Sándor Bocskaikert polgármestere, Máthé Attila Hjadúsámson alpolgármestere, Dr. Szilágyi Mária Nyírábrány polgármestere, Dr. Suba László Vámospércs alpolgármestere, Kiss Sándor Hajdúhadház alpolgármestere, Szegedi Attila téglási, Bernáth Bálint hajdúhadházi önkormányzati képviselő, és a nyíradonyi születésű Aba-Horváth István a megyei önkormányzat tanácsnoka.

 

Antonió De Blasió képviselő úr kiváló és eseménydús programot állított össze, melynek során a népes delegáció meglepő információkhoz jutott, illetve betekintést nyerhetett az Európai Unió Parlamentjének, a Régiók Bizottságának, és az Európai Bizottság munkájába.

 

Kiss Attila országgyűlési képviselő, Hajdúböszörmény polgármestere, Szegi Emma Kaba polgármestere, Arnóth Sándor Püspökladány polgármestere és Tasó László Nyíradony polgármestere a LEADER program körüli botrányok ügyében számos kérdést tettek fel az Európai Parlament képviselőknek, akik hitetlenkedve hallgatták a magyarországi viszonyokat. A kérdéseket nem tudták megválaszolni, ami felvetette egy brüsszeli interjú lehetőségét is. A felháborodott képviselők elmondták sérelmeiket a helyi sajtó megjelent képviselőinek. A legmeglepőbb információ az volt, hogy az európai uniós források felhasználását az unió csak 2015-től kezdi! Ez azt is jelenti, hogy a 2010-ig felhasznált források ellenőrzésének idejére, 5 év múlva azok a cégek akár meg is szűnhetnek, minden következmény nélkül, és addig még lesz legalább két országgyűlési választás. Érthető tehát az uniós források körüli botrányok eredője, mivel minden következmény nélkül csak arra kell törekedni, hogy a felhasznált források számszakilag egyezzenek. Kiderült, hogy a Régiók Bizottságában van észak-alföldi képviselet is, bár a jelenlévők között erről senkinek sem volt tudomása. Érdekességnek számít, hogy a csodálatos brüsszeli uniós épületekben több mint százezer (!) alkalmazott végez valamilyen munkát. Az eredményességéről a jelenlévőknek és az ott dolgozó honfitársainknak is „furcsa” véleménye volt. Konklúzióként az a következtetés is helytálló, hogy az unió intézményrendszere maga a korrupció melegágya, ahová a jelenlegi kormányzati munka, benne a pályáztatás és azok elbírálásának módszerei kiválóan illeszkednek.

 

Szomorú apropója is volt a kiutazásnak, ugyanis ezen a napon helyezték el özvegye jelenlétében néhai Pálfi István Európai Parlamenti képviselőnk portréját a Parlamenti dolgozó szobájának folyosóján. Az Emlékportréra Kiss Attila, Tasó László és Vitányi István országgyűlési képviselők kötöttek szalagot, Szájér József és Antonió De Blasió Európa Parlamenti képviselők mondtak beszédet.

 

Rövid városi séta után következett a kirándulás záró estje, ahol hangulatos vacsora és Kiss Attila Hajdúböszörmény polgármesterének kitűnő zongorakísérete tette emlékezetessé a minden tekintetben hasznos látogatást.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!