Gyümölcsfesztivál – Hajdúhadház, 2009. augusztus 19. 16,30

2009. augusztus 30.

Kedves Elnök úr! Tisztelt Polgármester úr és Képviselőt-testület!
Kedves Kertbarátok és Jelenlévők!
Szeretném megköszönni szívélyes meghívásukat, és a megtisztelő lehetőséggel nem visszaélve, örömmel veszek részt e különleges kiállítás és találkozó megnyitóján.
Már több alkalommal is volt megcsodálni a hajdúhadházi, hajdúnánási, hajdúdorogi, bocskaikerti és téglási kertbarát-körök különleges tudását, a növénytermesztési kultúrákban szerzett kiváló tapasztalatait.
Már több alkalommal volt szerencsém rácsodálkozni a kreativitásukra, mellyel az országunkra jellemző és egykor világhíres jártasságunkat újra igazolva, a növénytermesztésben elfoglalt helyünkhöz méltó módon mutatják tudásukat.
Egyszerű fogyasztóként is lenyűgöznek az alkotások, és azok a gyümölcsök és termelvények, melyek különlegességükkel magukra irányítják a látogatók figyelmét.
Számomra különleges élmény, és igazi csemege egy ilyen kiállítás, ugyanis más vidéken, például a dél-nyírségi tájegységen, noha igen komoly hagyományai vannak a zöldség és gyümölcstermesztésnek, nincs ilyen jellegű kezdeményezés. A korábbi alkalmakkor már szóba került, hogy jó lenne ezt a kiállítást Nyíradonyban is bemutatni, mert nálunk még nem alakult ki a kertbarát-köri kultúra, ami a sajátosságainknak is köszönhető.
Talán ebben az is közrejátszhat, hogy ezen a környéken vannak az ország, de talán Európa legjobb földjei, és míg a mi környékünkön a 12-15 AK termőképességű föld már kuriózum, itt átlagosan is legalább a duplája.
A dolog azonban nem ilyen egyszerű, mert elsősorban nem azon múlik egy ilyen rendezvény létrejött és huzamos ideje tartó sikere, hogy mennyi a terméshozam, hanem sokkal inkább azon, hogy Hajdúhadházon és környezetében, itt a Hajdúságban megvan a civil kurázsi és megvan a büszke hajdú mentalitás, mely összehozza és csapattá szervezi, az azonos érétkeket képviselő embereket.
Megvan ezen a vidéken az a hajdú elődökre jellemző polgári büszkeség, mely nem rejti véka alá a tudást, hanem kitárulkozik, hogy ezzel még tovább fejlődjön.
A civil szerveződések egyik fellegvára az északhajdúság központja, Hajdúhadház, és amikor a Torzsás-napokra átjövök, akkor ez tovább erősödik bennem.
A Radnóczi kertbarát-kör élenjárója annak az értékrendnek és annak a kívánatos, közösségépítő magatartásnak, amely a valóságos demokráciákban, a helyi önszerveződéseket, az őket megillető helyre emelik fel.
Mert ma, ezen a különleges rendezvényen az igazán emberi, az igazán kívánatos magatartásforma, és közösségi hangulat az uralkodó.
Itt mindenki kertbarát, termelő, műkedvelő, érdeklődő, akik kíváncsiak a másikra, kíváncsiak az újra, és kíváncsiak az ilyen rendezvények hangulatára.
Ez a hangulat, mely körüllengi a kertbarát-kör rendezvényeit, ráférne az egész országra.
Ha igazán hiányzik valami Szent István Király alkotásának mai állapotából,
 az a közös értékek elismerése, ami nélkül nem lehet erős egy közösség.
Ma, ezen a helyen a közös értékek hozták össze a termelőket, gazdákat, érdeklődőket, látogatókat, és ami fontos, a közösséghez tartozás igénye.
Ezért számomra azért is különleges ez a közreműködés, mert azonos értékeket fontosnak tartó emberek alkotnak egy olyan közösséget, mely az ország felemelkedésének záloga lehet.
Kedves Elnök úr!
Felkérésüket megköszönve szívből gratulálok a mai rendezvényhez, gratulálok annak a 120-130 kiállítóknak, aki a 7. alkalommal megrendezett kiállításon megörvendeztetik alkotásaikkal a látogatókat!

 

 

 

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!