Hajdúsámson – Martina, 2007. július 14.

2008. január 19.

Tisztelt Képviselőtestület, Kedves Polgármester asszony! Tisztelt Ünneplők!

Köszönöm meghívásukat, örömmel jöttem el a Martinkaiak közösségének ünnepére, mely egy régi vágyuk megvalósulását is jelenti.
Megismerhettük a beruházás paramétereit, a pályázat kiírójának szándékát, az önkormányzat hozzáállásáról szóló információkat, rövidesen megtapasztaljuk az elkészült beruházás fizikális jelenlétét.
Hallottunk arról, kik voltak a közreműködők és szorgalmazói az elképzelés megvalósításának.
Valamennyi közreműködőnek gratulálok, igazán büszkék lehetnek teljesítményükre.
Az itt élő közösségnek sok sikert kívánok és remélem valamennyi korábbi elképzelésnek, melyek helyhiány miatt nem valósulhatnak meg, megfelelő helyszínt fog adni ez a ház.
Közösségi Ház, a közösségek háza.
Vajon mit jelent egy kívülállónak és mit jelent az érintetteknek, ha egy ilyen létesítmény megépül? Ugyanazt jelenti-e azoknak, akik itt élnek, és egyformán fontosnak tartják-e a külső szemlélők, ha megnézik, ha részt vesznek, vagy ha csak hallanak felőle?
Nem mondok újat azzal, ha azt mondom, nincs két egyforma vélemény, mint ahogy nincs két egyforma gondolat, nincs két egyforma világlátás, nincs két egyforma ember.
Biztosan sokan vannak, akik a találkozásokra alkalmas hely híján tartják fontosnak a beruházást, vannak, akik rendezvényeket várnak a működtetés során, és vannak, akik hiányzó funkcionális tereket, új szolgáltatásokat várnak a közösségi ház működtetése során.
Vannak kívül állók, akik úgy vélekednek, ideje volt a megépítésének, szüksége van minden közösségnek egy ilyen létesítményre, de vannak, akik azt mondják, lett volna ettől sokkal fontosabb is.
Részeiben azonos, de összességében mégis eltérőek a vélemények, soha nem pont azonosak, tehát soha nem lehet elvárni azt, hogy mindenki mindenre egyszerre tapsoljon.
Nos így alkotnak a világ dolgainak részleteiben azonos, de lényegében mégis eltérő életvitelű és életfelfogású emberek egy közösséget, a világ bármely pontján.
De közösséget alkotnak, színes egyéniségek, sok dologban azonos elveket valló, néhány emberi értéket, társadalmi normát hasonlóan fontosnak tartó emberek.
Ezek a közösségek jelentik a társadalmat, mely még színesebb, és még összetettebb. Közösségek alkotják ezt a világot, melyek helyet, teret és lehetőséget kérnek és akarnak.
A legkisebb és legfontosabb közösség a család. A természetes család, nem a természetellenes eltorzult világú emberekből álló családokra gondolok, hanem kizárólag a férfi és nő házasságából, vagy kapcsolatából származó gyermekekkel értendő családra.
Hely kell számukra, lakás, lehetőség szerint saját.
A következő közösség, egy tágabb, rokoni szálakkal összefűzött közösség, mely ritkábban alkalomszerűen igényel helyet és teret.
A baráti közösségek, a szabadon választott, vagy az átlagosnál nagyobb mértékben megegyező életfelfogású emberek közössége, mely rendszeresen igényel és talál helyet.
Aztán jönnek munkahelyek, az utcák, a lakórészek, mint Martinka, vagy a falvak, városok közösségei, a szakmai, vagy érdekvédelmi közösségek, vallási, etnikai, kulturális, szabadidős, sport és hobby közösségek, melyek számára is szükség van helyre, mert igénylik a teret és a helyet.
És e közösségek, melyek között jelentős az átfedés, alkotják a társadalom egészét, melynek szintén kell a hely, és jogos az igény.
Az egymásra épülő, és egymással kapcsolatban lévő közösségek színterei, együttműködésük és működésük helye maga az ország, ahol élünk, ahol élnek a közösségek.
Annál erősebb tehát egy ország, minél erősebb és jól működő, együttműködésre képes közösségek alkotják.
Erős családok, szoros rokoni, és baráti kötelékek, érdekérvényesítő képességgel bíró utcák és lakórészek, mint ahol ünnepelünk, erős érdekvédelem, összefogásra képes falvak és városok adják az erős országot.
Minden láncszemre szüksége van egy egészséges és erős társadalomnak, egy egészséges és erős országnak.
Hogy most milyenek a közösségek, milyen közöttük az együttműködés, milyen ma az ország lakóinak hangulata, inkább nem taglalnám.
Sokkal inkább beszélek arról, hogy mennyire fontos, és hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az a folyamat, ami most körülöttünk zajlik megváltozzon, hogy a közösségek összefogjanak és megerősödjenek, együttműködjenek, és képesek legyenek egy erős társadalmat alkotni.
Mindig minden helyzetben van másik lehetőség, mindig van alternatíva.
Egyetlen egy van, amit ha eredményesen és megelégedéssel akarunk megvalósítani, akkor csak egyféleképpen járhatunk el.
Ezt pedig nem más, mint egy erős Magyarország érdekében
együttműködni és összefogni.
Csak egy járható út van, ami kivezet bennünket abból az ingoványból, amibe akaratunkon kívül lerágattak bennünket, és ezen mindenkinek van helye.
Ezért soha nem volt talán olyan szükség a közösségek megerősödésére, mint napjainkban, soha nem volt még létkérdése ennek az országnak a közösségek újraszerveződése.
Nem lehet ezek után pusztán csak politikai szerveződésű közösségekről beszélni, sokkal inkább értékalapú és érdekalapú szerveződésekről.
Értékalapú azért, mert ahol egyaránt fontosnak tartják családok sérthetetlenségét, a munka becsületét, a mindennapok biztonságát, és a gyermekek jövőjét, ott könnyen megy az együttműködés.
Érdekalapú azért, mert ahol az utcák és lakórészek képesek az érdekeik mellett kiállni és a célok elérése érdekében összefogni, ott nem számít a politikai hovatartozás, vagy életfelfogás.
Martinka lakói vágytak erre a közösségi házra,
életfelfogás és politikai hovatartozástól függetlenül.
Dolgoztak érte, lobbyztak érte, és képesek együtt is örülni a sikernek.
Ezért akár szimbólum is lehet ez a beruházás, mely a közelmúlt és a jelen fejlesztéseihez képest csekély főösszegű, de egy közösség megerősödéséhez, és a nagyobb és költségesebb célok eléréséhez szükséges összefogáshoz nem hiányozhat.
Legyen ez a ház az itt élők találkozóhelye, a kulturális, szórakoztató és lelki erőt adó rendezvények helyszíne, az összefogás és az együttműködés háza.
Őszintén kívánom, hogy így legyen.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!