Harangi Imrére emlékeztek Sámsonban

2016. szeptember 04.

Kerékpárral érkeztek a nyíradonyiak Hajdúsámsonba a Harangi Imre Emlékév alkalmából. A nyíradonyi születésű és Hajdúsámsonban nevelkedő ökölvívó 80 éve, az 1936-os Berlini olimpián szerzett aranyérmet. Az ünnepségen beszédet mondott Tasó László is. A térség országgyűlési képviselője szerint Harangi Imre a példa arra, hogy egy sportoló számára nincs lehetetlen.

– Az az út, amit megtesznek a sportolók egy ilyen nagyszerű siker elérése érdekében, az mindenki számára példaértékű és mindenki számára bemutatja, hogy igen, bárhonnan el lehet jutni bárhova. A legkisebb helyről a legmagasabb csúcsot meg lehet hódítani. Akarat kell hozzá, szorgalom, szándék, kitartás – mondta a politikus.

A bajnok az érem és a babérkoszorú mellett egy tölgyfacsemetét is kapott, amit hazaérkezve a Szabadság téren elültetett. A fát 1971-ben emléktáblával látták el, 1983-ban védetté nyilvánították, a 80. évforduló alkalmából pedig ünnepélyesen megkoszorúzták. A városban ma is nagy hagyománya van az ökölvívásnak. A Harangi Imre Sportegyesület színeiben bokszoló, két olimpiát megjárt Varga Miklós személyébena jövő is
fényesnek ígérkezik.

– Nagyon jó az alapanyag itt Hajdúsámsonban, rengeteg a gyerek, rengeteg a fiatalkorú. Egy fiatal település vagyunk és az edzőknek nyilvánvalóan minden lehetősége megvan arra, hogy merítsenek, a gyerekek közül válogathassanak – nyilatkozta Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere.

A megye nevében Pajna Zoltán helyezett el emlékkoszorút. A hajdú-bihari közgyűlés elnöke a magyarok modernkori olimpiákon elért sikereit méltatta.

– Az egyik legszerethetőbb társadalmi csoport lett a sport és ebből az olimpikonok és ezáltal talán minden sportolóra nagyobb figyelem hárul. És valóban példaképeink lehetnek az eredményeikkel, hiszen a sikert nem adják ingyen, a teljesítmény nélkül nincsenek olimpiai érmek – közölte Pajna Zoltán.

A programot táncos-verses bemutatók színesítették, ami a harmincas évek hangulatát idézte. A kerékpárosok az ünnepség végén a sámsoniakkal együtt indultak vissza Nyíradonyba, ahol folytatódott a megemlékezés.

(dehir.hu)

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!