Interpelláció – 2008. május 19. 14,15

2008. május 26.

Köszönöm a szót Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés!
Tisztelt Miniszter Úr!

Ebben a Házban mindannyian tudjuk, hogy az önkormányzati rendszer, a megszületése óta nehézségekkel küzd. Ennek ellenére, az állami vagyontárgyakból, alig került valami a települések birtokába, holott biztosíthatták volna a gazdálkodásuk alapjait.
A folyamatosan elvont források és az átfogó-vidékfejlesztési politika hiánya miatt, nem csökkent, hanem felgyorsult a leszakadás, a kitörési pontok is egyre homályosabbá váltak.
Az MSZP-SZDSZ házasságaiból, vagy most éppen élettársi kapcsolatából gyökeredző kormányok néha látványos, olykor burkolt támadásokkal kényszerítik, évről-évre rosszabb körülmények közé, az önállóbb életre vágyó közösségeket.
Az nyilvánvaló, hogy a 3.154 önkormányzatnak eltérő adottságai és gazdálkodási lehetőségei vannak, és az alig több mint 300 szerencsésebb helyzetben lévő önkormányzaton kívül, minden esetben óriási kihívást jelent az intézményrendszer működtetése, az átadott, de le nem finanszírozott állami feladatok ellátása.
A ’90-es évek közepe óta működő ÖNHIKI rendszer arra hivatott, hogy a törekvéseik ellenére önhibájukon kívül, működési problémákkal küszködő fenntartók, kiegészítő-támogatást kapjanak.
A pályázati rendszerbe bekerült önkormányzatok gazdálkodásáról, a Pénzügyminisztériumnak pontos információi vannak, tisztában vannak azzal is, hogy ezek a körülmények, nem változtak meg varázsütésre.
Ennek ellenére évről-évre újabb akadályokat állítanak fel, egyre nehezebb feltételeket határoznak meg egyértelműen, a pályázók számának szűkítése érdekében. Nem hinném, hogy a minisztérium dolgozói ebben érdekeltek lennének, vagy ők találnák ki.
Az elmúlt hetekben sok panaszt hallottam arról, hogy az igényelt ÖNHIKI előleg összegig sem lesznek támogatásra jogosultak azok, akiknek a gazdálkodási körülményeiben, semmilyen pozitív elmozdulás nem következett be, az elmúlt évihez képest.
Az önkormányzatok állandó kényszerhelyzetben vannak, mert a választott tisztségviselőik és a hivatalok dolgozói, nem bújhatnak páncélozott járművekbe, nincsen média-pajzsuk. Nekik nap, mint nap magyarázkodniuk kell a kormány, lakosságot sújtó intézkedései miatt!
Ha valami hátrányosan érinti az embereket, általában az önkormányzatok viszik el a balhét, ha viszont megvalósul valamilyen beruházás, teljesen mindegy, hogy közpénzből, vagy éppen az ország egészének járó uniós forrásból lett finanszírozva, a babérkoszorút a Kormány a maga fejébe húzza.
Nincs egyetlen jóindulatú lépés sem a rászoruló önkormányzatok irányába, nem adnak esélyt a túlélésre, úgy tűnik, ezzel akarják bizonyítani, hogy az önkormányzati rendszer már nem életképes.

Kérdezem Miniszter úrtól:
– Mi a valódi célja és ki rendeli el az állandó szigorításokat, az ÖNHIKI rendszerében?
– Kívánja-e pótolni valamivel a kieső és a költségvetésekben kalkulált kiegészítő-támogatásokat?
Várom megtisztelő válaszát!

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!