Javítani kell a kötött pályás és a kerékpáros közlekedés feltételeit

2016. május 26.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kötött pályás közlekedési rendszerek fejlesztésére és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására törekszik, az ésszerű közlekedést és a hatékony gazdaság elvét szem előtt tartja a tárca koncepcióinak megalkotásakor és beruházásainak végrehajtásakor – mondta a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Tasó László a 15. Európai Mobilitási Hét nyitó konferenciáján elmondta: az eseményhez kapcsolódó rendezvények üzenete, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a gyaloglásban, a kerékpározásban, a közösségi közlekedés, különösen a kötött pályás közlekedés használatában rejlő lehetőségekre. Ezek a közlekedési módok ugyanis kisebb mértékben terhelik a környezetet. Az államtitkár felidézte, hogy Magyarország a kezdetektől, 2002 óta részt vesz az esemény programjaiban, az idei mobilitási hetet szeptember 16-22. között rendezik. Az eseménysorozat rendezvényeihez Magyarországon tavaly 182 település csatlakozott,az idén a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a résztvevő települések száma meghaladja a 200-at.

Tasó László kifejtette: a közlekedés feltételeit úgy kell kialakítani az országban, hogy a helyváltoztatás az emberek számára biztonságos és komfortos legyen. A közlekedési rendszerek fejlesztését ennek a szem előtt tarásával kell elvégezni.

Elmondta, hogy a kerékpárutak fejlesztése során további építkezésekre lehet számítani egyebek közt a Balaton körül, a Fertő tó környékén és Kelet-Magyarországon. Kitért arra is, hogy Magyarország a személygépkocsi közlekedésben vezető erő lehet az elekromobilitás világában, ez lehet a fejlesztések egyik fontos iránya. Emellett a gépkocsigyártás területén további olyan fejlesztéseket is ösztönözi kívánnak, amelyek csökkentik a környezeti terhelést.

(MTI)

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!