Közlemény

2024. szeptember 03.

A helyi közösség közjóléti céljainak megvalósításához tett felajánlások

A helyi közösség céljainak megvalósításához a Dinnyési magánerdőben megvalósuló közjóléti beruházás – erdei kirándulóhely után, a Nyíradonyi Tudományos és Technológiai Park megvalósításához és a város erdei futópályájának megépítéséhez a Gúth-Keled Közhasznú Egyesület közreműködésével magánterületeket átadva biztosítottuk a szükséges területet.

Amikor a rosszindulat és a hazugságok ereje nem homályosítja el a nyíradonyi emberek tisztánlátását, akkor világossá válhat a számos felajánlás és a közösségünknek tett gesztus, amit másoktól, a tőlünk sokkal tehetősebbektől nem tapasztaltam az elmúlt három évtizedben.
Amit leírok, azt lehet minősíteni, kommentelni és gyalázni, de cáfolni nem.

A Dinnyési Kirándulóhelyről már annyiszor írtam, sokszor hiába. Ezért mellőzöm a közjóléti szerepének bemutatását és a köz érdekében vállalt sajáterő és az ingyenesen látogatható közjóléti -berendezésegyüttes fenntartásban való személyes közreműködés felelősségteljes és anyagi áldozattal járó tényét. A csukott szemű füldugósoknak hiábavaló a tájékoztatás, aki nem akarja felfogni, bár képes lenne rá, szót sem érdemel.

Az amerikai pénzekből fenntartott hir24.hu, 444.hu, hvg.hu és társai által megjelentetett „futópályaépítéssel” kapcsolatos szokásos álhírre bővebben reagálva, az alábbi pontosításokat szeretném közzétenni azok számára, akiket érdekel a valóság.

A nyíradonyi hivatásos és rendszeres hamisadatszállítók folytatják az önkormányzati választás előtt megkezdett szerintük „a város érdekében” a köz javát szolgáló fikciókra épített lejárató hadjáratukat ellenem. Annak reményében teszik, hogy a hazugságokat mindenki elhiszi, így nekem árthatnak, maguknak pedig kedveznek. Jelezném, azért ne vegyenek rá mérget! Bár …
Aki veszi a fáradságot és az általában hosszú terjedelmű írásaimat elolvassa, az kellő pontosságú információt kaphat és dönthet a belátása szerint.

A Nyíradonyi Tudományos és Technológia Park (TTP) pályázatát 2017-ben adták be és 2019-ben hagyták jóvá. A 471-es főút felújítása után azonban a megtápláló gázhálózat nyomvonala a főút melletti szakaszon nem volt engedélyezhető, így az önkormányzati mellett csak magántulajdonokban lévő területek igénybevételével kerülhetett kialakításra.

A korábbi hasonló helyi esetet ismerve, a fejlesztés ebben a formában 4-5 évet is igénybe vehetett volna. Annak érdekében, hogy gyorsítsák a folyamatot, csak egyetlen megoldás jöhetett szóba. A TTP-t megtápláló gázhálózat nyomvonala 2020-ban lett véglegesítve, amit a futópálya érdekében a gazdasági rendeltetése helyett parkerdővé nyilvánított magánerdőből és szántóterület bevonásával lehetett csak megvalósítani. 2020-ban ennek tükrében lett további erdőterület, illetve igen értékes kivett művelési ágú területekből többezer négyzetméter, közel egyhektárnyi terület lett felajánlva és átadva az önkormányzatnak. A piacon négyzetméterenként akár 3-5.000 forintot is el lehetne kérni és ha ez a területet az ismert ’földbegyűjtők vették volna meg korábban, annyi is lenne az ára, vagy inkább el sem adnák.

Ha másnak sikerült volna korábban megvásárolnia az érintett területet, amire nagyon sokan pályáztak természetesen a legnagyobb földtulajdonosokkal az élen, ma nem lenne mások mellett: – TTP, Katasztrófavédelmi Őrs, Vásárcsarnok, gyümölcsfeldolgozó és nem várhatnánk a rövidesen érkező befektetőket a Kormány által beruházási célterületté nyilvánított parkban sem, – mert nem lenne biztosítva a gáz- és egyéb közműellátás sem.
Természetesen nem lenne a sokak szemében szálka Látogatóközpont és az erdei futópálya sem. Nem lehetne az igen látványosnak és célszerűnek tartott Élhető települési környezet kialakítása Nyíradonyban nevű programot megvalósítani. Már ha ismerik ezt a mindent is tudók, netán a győztes jelölt nem téved el a városban és tudja merre van? Ugyanis hiába vett részt az erre célra összehívott bemutatón, elmondása szerint a tervrajzot nem nézte és az előadóra nem figyelt (?!). A sportcsarnoknál lévő műfüves pályáról nem tudott, azon a részén Nyíradonynak csak a kézilabdás lányok rendezvényén és a városi bálok alkalmával volt.

Igaz utóbbiakra mindenki jól emlékszik, olyan botrányosan és „furcsán” viselkedtek hazug feleségével – a Fannival, aki nem tudta mit jelent a „stróman”.
(Az említett program egy korábbi, 14 éves általam korábban többször bemutatott városközpont fejlesztési program része, amelynek keretében a rendőrőrs mögötti teljes terület parkolóvá fejlesztése mellett egy gyalogos és kerékpáros forgalomra szolgáló sétány vezet fel a kertek alatt a Harangi Rendezvénycsarnokhoz és parkhoz. A Sírkert-Emlékkert melletti bővítésre kerülő gyalogosösvényen haladva a Galamb utca csarnok felőli oldalán megosztott gyalogos és kerékpársáv vezet a Rákóczi utcán keresztül a Vasék portája melletti önkormányzati úton és az újabb, közösségi célra átengedett területemen a város Erdei futópályájához.)

Visszatérve a Tudományos és Technológia Parkhoz, a gázhálózat lehetséges nyomvonala 2020-ban lett véglegesítve, a területrendezés és megállapodás aláírása 2022 áprilisában történt. A futópálya területének átadása 2020-ban, a végleges megosztása 2023 nyarán lett jóváhagyva, a területrendezés, művelődési ág alóli további kivonások, a rendezési terv módosítása 2023 ősze óta van folyamatban.

Bízom benne, hogy akit a valóság érdekel, annak értékes és érdekes információkkal tudtam szolgálni. Számítok a figyelmükre a jövőben is, ugyanis a valóságon kívül nincs más „fegyverem” az álhíreket terjesztőkkel szemben.
A jövőben korlátozni fogom a közjóléti és közérdekű felajánlásokat, ha majd valaki ebben utolér, folytatom.

Tasó László

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!