LIGETALJAI NAPOK

2004. június 27.

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Nyíradonyban, TŐKÉS LÁSZLÓ Főtiszteletű urat, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspökét és Kedves Családját!
Köszöntöm Kedves Vendégeinket Tornagörgőről, a megye Országgyűlési Képviselőit, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Tagjait, a térség, a Hajdúság és a Nyírség településeiről érkezett fellépőket és érdeklődőket, a települések vezetőit, polgármester asszonyokat és urakat és természetesen Nyíradony és térségének minden kedves lakóját, valamennyi kedves jelenlévőt.
Többször is elhangzott, XI. alkalommal kerül megrendezésre a térség és a tájegység legnagyobb kulturális és szabadidős rendezvénye és hála Istennek nem maradt el a jó idő sem!
11. alkalommal találkoznak a csodálatos magyar kultúra és a népi hagyományok ápolói és őrzői és rendszeresen eljönnek a mai modern művészetek kiváló képviselői, felnőtt és gyermek csoportok egyaránt.
Büszkén mondhatom, mindig nagyon sokan fogadják el meghívásunkat, mindig, és egyre többen gondolják, kell hely és lehetőség, mely demonstrálja és prezentálja egyben mindazt, ami a magyar nép lelkében közös, ami örökre összetart, egyben tart bennünket.
A közös múlt, a történelmünk sikeres és keserves időszakaival együtt adja a legfontosabb gyökereket, melyet nem lehet és főleg nem szabad félvállról venni, hanyagul kezelni.
Ápolni, gondozni kell azt, mert hiába a jó termőföld, hiába az életképes palánta, a gazda munkája nélkül, nem szökken szárba a búza, nem hoz termést a gyümölcsfa, a kertész munkája nélkül elhal minden virág.
Önök, mi valamennyien, azok közé tartozunk, akik tudjuk, jó az a termőföld, melybe egy életképes nép palántája került.
Mi jelenlévők valamennyien gazdái és kertészei vagyunk mindannak ami magyar, ezért rajtunk múlik, minden évben beérik-e a búza, ad-e gyümölcsöt a fa és pompáznak-e a virágok.?
Mi azon a helyen végezhetjük munkánkat, melyet én sokkal inkább neveznék kötelességnek, ahol ezt a körülöttünk lévők is teszik, ahol ezt elvárják tőlünk és egyben ott, ahol szeretnénk is tenni ezt.
DE tudjuk, nem messze tőlünk, fizikális, de sokkal inkább lelki közelségben, sokan vannak, akik ugyanezt teszik, akik ugyanolyan büszkén és féltő gondossággal ápolják az életképes palántát, a jó termőföldben, akkor is, ha körülöttük ezt nem veszik jó néven, ha környezetük szeretné pusztulni látni az évtizedes munkát!
Jól van-e ez így, akkor, amikor a mai világ a problémáit csak összefogással, megértéssel és egymás tiszteletben tartásával rendezhetjük, amikor az Európát újraegyesítő akarat kizárja a diszkriminációt és nem engedi, bárki a másik rovására élje világát?! Biztos, hogy nem !
Abban biztos vagyok, hogy rövidesen eljön az idő, amikor nem csak lélekben, hanem az élet mindennapjaiban is együtt lehetnek a magyarok a Kárpát-medencében, ahol a mesterségesen eltorzított országhatárok nem jelentenek akadályt, az alkotni képes és alkotni vágyó magyarság életében.
A Nemzet Himnuszának fohásza beérik és megáldja majd Isten a magyart, jó kedvet és bőséget hoz, védő karját kinyújtja felénk, a következő évezredekre is.
Az út, mely, még előttünk van, rögös és akadályokkal teli, de hiszem, hogy együtt sikerülhet.
Sokan dolgoznak ezért az elmúlt években, sokan, sokat kockáztattak.
Kiváló emberek tették fel az életüket arra, hogy elősegítsék a kívánt változást, és részese lehessenek a csodálatos pillanatnak.
Mi valamennyien, akik ma itt vagyunk, és erről hasonlóan gondolkodunk, sokat teszünk ezért a minden magyar számára közös célért !
De van, aki már előttünk, a sokkal nehezebb időkben is vállalta, és bizonyította, a jó és értelmes célokat hosszú távon nem gátolhatja semmilyen erő, semmilyen hatalom !
Névnapja alkalmából sok szeretettel gratulálok és fogadják szeretettel a Közép-Európai politikai rendszerváltás meghatározó alakját : Tőkés László Főtiszteletű urat, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspökét !

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!