Már 120 tagja van a Hét Határ Egyesületnek

2008. március 31.

A közgyűlés nyilatkozatot fogadott el Koszovó függetlenségének elfogadása kapcsán. Tasó László a választókerület országgyűlési képviselője alapítója és alelnöke is egyben az egyre több tagot számláló szövetségnek.A március 28-án, a Kisgazda Polgári Egyesület budapesti belvárosi szervezetének székházában megtartott közgyűlésen Becsey Zsolt egyesületi elnök beszámolt a múlt év december 5-i ünnepi ülésük óta eltelt időszak eseményeiről. Szólt arról a levélről, melyet Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének írtak, s kérték a letelepedés nélküli kettős állampolgárság megadását a vajdasági és kárpátaljai magyaroknak. Két konferenciát tartottak, egyiket Szegeden, a Szeged-Temesvár és az Alföld-Fiume vasút újraindítása ügyében, illetve a szlovákiai Ipolyságon az Ipoly-hidak és az Ipoly-völgyi vasút újjáépítése érdekében.

A közgyűlésen résztvevők döntöttek 3 magyar EP képviselő – Barsiné Pataky Etelka, Gál Kinga, Járóka Lívia – , két romániai – Tőkés László és Sógor Csaba – valamint Duka-Zólyomi Árpád, szlovák képviselő felvételéről. Megszavazta a közgyűlés 26 magyarországi – köztük a derecskei és konyári – , 3 szlovákiai és hat ukrajnai önkormányzat csatlakozását is az Egyesülethez. Becsey Zsolt elnök romániai önkormányzatok jelentkezését várja az egyesületi tagok közbenjárásával.

Becsey Zsolt javaslatára a jelenlévők megszavazták Pálfiné Pántya Anikó tiszteletbeli tagságát, Pálfi István özvegye ugyanis példamutatóan viszi tovább férje munkásságát: Alapítványt működtet, hazai és határon túli ösztöndíjasokat segít egyetemi tanulmányaikban, segítségével már több hajdú-bihari önkormányzat lépett be az Egyesületbe. Ugyancsak megszavazták Fazakas Szabolcs EP képviselő pártoló taggá választását is.

Döntött a tagság az Egyesület székhelyének megváltoztatásáról, így ezután Visegrád helyett Esztergom lesz a székhely.

Az Egyesület idei munkatervének ismertetésekor Becsey Zsolt elmondta: elkészült a honlap, melynek feltöltése folyamatos. A www.hethatar.eu honlap rendszeres szolgáltatásokat nyújt a tagoknak, információkkal, jogszabályokkal, a magyar határok mentén létrehozandó EGTC-k anyagaival frissítik a híreket. Negyedéves hírmondót is megjelentetnek, a két közgyűlés mellett egy konferenciát is szerveznek, melynek helyszínéül a Parlament felsőházi termét javasolta Tasó László egyesületi alelnök. Hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az úgynevezett EGTC-k, már a jelen és a közeljövő kiemelt fejlesztési forráslehetőségét jelentik. Amennyiben nem lépnek sürgősen az önkormányzatok, akkor ugyanúgy járnak majd, mint a visszatartott információk miatt „kézi vezérlőssé” vált LEADER közösségek szervezésénél jártak. Már több hónapja folynak a háttér megállapodások, és bizony itt is azok járnak jól, akik időben lépnek. Ez most is egy verseny, hiszen azok az EGTC-k, melyek elsőként jönnek létre, jó eséllyel pályázhatnak a valóban komoly jelentőségű uniós forrásokhoz. Külön hangsúlyozta, hogy az új szerveződés képessé válhat arra is, hogy kistérségi, illetve jelenleg megyei szinten ellátott feladatokat átvegyen, akár közigazgatási értelemben is újra szabja a kistérségeket, és a megyéket.

Koszovó függetlenségének elismerése mellett a közgyűlés – egy tartózkodással – nyilatkozatot is elfogadott, melyben kiállnak az őshonos kisebbségek jogainak szavatolása mellett. A jelenlévők aláírásukkal is megerősítették a nyilatkozat melletti kiállásukat.

A közgyűlés végén az elnökség közös ebéd keretében folytatta a hasznos háttér információk átadását, mellyel felgyorsíthatóvá válik az EGTC-k szervezése.

Nyírő Gizella

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!