Nyíradony: – 2007. augusztus 19. vasárnap, 16 óra

2007. augusztus 23.

A 17 órakor kezdődő ünnepség előtt, megkoszorúzta a 2006 decemberében, tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi László vállalkozó, TÜZÉP telep vezető sírját.
Az ünnepi megemlékezésen mondott beszédében, a jelenlévő nagyszámú németországi vendég tiszteletére, külön kiemelte István feleségének, Gizella királynőnek a szerepét, az államalapítás áldozatos munkájában. Párhuzamot vont a németországi újraegyesítés és a ránk váró feladatok eszközrendszere között.
Beszédének „Az igazi értéket nem kezdi ki az idő” címet adta. Szent István Király világos, és máig érvényes értékeiről, erős államszervezetéről, Európában elfoglalt helyünkről beszélt.
A legyengített nemzet, erős polgáraiban bízva buzdította újbóli építkezésre a hallgatóságot, kihangsúlyozva, hogy „vagy együtt emelkedünk fel, vagy soha és sehogy sem”.
Az Új Kenyeret a jelenlévő történelmi egyházak vezetői szentelték meg, és a magyar népviseletbe öltözött néptáncosok a szentelt kenyérrel megkínálták a jelenlévőket.
Az ünnepi műsor előtt, megható keretek között, a néhai Szilágyi Lászlónak adományozott Posztumusz Díszpolgári Címet testvérének, Szilágyi Miklósnak adta át a város polgármestere.
Birizdó Gabriella: – „István, Mária oltalmába ajánlja országát” című alkotását a képviselőtestület nevében a polgármester és a jegyző, a cigány kisebbségi önkormányzat nevében Horváth József, a Nyíradonyi Rendőrőrs nevében Ignáth János, a Nyíradonyi Polgárőrség nevében Nagy Gyula és Balázs József koszorúzták meg.
Erdélyi vendégelőadó műsorával folytatódott, majd a nyíradonyi Ligetalja Néptánc Együttes fergeteges műsorával ért véget az ünnepség első felvonása.
Később, a vendégelőadó műsorának második részét, és a németországi Garlitzból érkezett tánccsoport fellépését, a rossz idő miatt már a művelődési ház nagytermében láthatta a kitartó közönség.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!