Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság Kisebbségi véleménye

2008. március 05.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság kisebbségi véleményének bevezetőjében el kell mondanom, hogy bizottságunk nem szakértői bizottság és nem kellett kiemelten foglalkoznia a határozati javaslattal.

Ezért talán nem került volna sor kisebbségi vélemény ismertetésére, ha a téma szerint illetékes szakbizottság véleménye ellenére, bizottságunk 16 igen és 13 nem mellett nem fogadja el a javaslatot, és bizottságunk tagjai nem érvelnek olyan vehemenciával a koncepció elfogadása mellett.

Aggályaink egyébként bőséggel akadtak, ezért most ezeket osztom meg a T. Országgyűléssel. Nem elsőként és biztos, hogy nem is utolsóként fogalmazom meg azt, egy ilyen horderejű kérdésben, mellőzni a társadalmi és politikai konszenzust, egyszerűen felelőtlenség, és súlyos hiba.

A bizottsági meghallgatáson a tárca képviselőjének állítása szerint 580 szakmai szervezetet és képviseletet vontak be a társadalmi vitába, és a közelmúltban készült egy felmérés, mely szerint, a lakosság 70 %-a nem ellenzi, sőt egyáltalán nincs fenntartása, támogatja az atomenergia használatát.

A valóság azonban az, hogy nem sokan halottunk erről a felmérésről, és nem tartjuk valószínűnek, hogy a szakmai szervezetek valóban támogatták volna a koncepcióban megfogalmazottakat.

Azért sem gondoljuk ezt, mert mások mellett a Magyar Természetvédők Szövetsége többek között levelében a bizottságunknak is megírta véleményét, kérve, hogy ne fogadjuk el az előterjesztést.

Ezért továbbra is egyszerűen megdöbbentő, hogy a kormány, a gyakorlatához híven, először eldönt, hogy adott területen mit akar tenni, aztán az Országgyűléssel, meglévő biztos többségére apellálva azt jóváhagyatja.

A kormány ugyanis már 2007. november 27-én megtárgyalta és elfogadta a 2020-ig tartó energiapolitikai koncepciót. Ami most történik, az már csak egy színjáték, mert egyszerűen csak legalizálni akarja a kormány az Országgyűlésével azt, amit már korábban eldöntött.

Mint ahogy elhangzott már, az Európai Unió már az előző ébóvebn szóvá tette, hogy Magyarország megint nem tett eleget a 2006/32.E.K. rendeletnek sem, miszerint legkésőbb 2007. június 30-ig az Országgyűlésnek el kellett volna fogadni a koncepciót.

Tisztelt Országgyűlés!

Nem csak az a probléma, hogy olyan fontos dolgot, mint az atomerőmű -kapacitás bővítésének kérdése, az emberek megkérdezése nélkül akar a kormány eldönteni, hanem az is, hogy erről a témáról egy, azaz mindössze egy napon, annak is egy, legfeljebb két óráján tárgyaltak szekcióülésen, kijelölt szakmai szervezetekkel. A nyilvánosság felé kötelező tájékoztatást azzal intézték el, hogy a koncepciót, mely alig néhány oldal, július 15-én felrakták a Gazdasági Minisztérium honlapjára.

Maga Fodor Gábor miniszter azt mondta, hogy nem lehet atomerőművel kapcsolatos kérdésben dönteni a lakosság megkérdezése nélkül, magyarul ilyen horderejű kérdésben népszavazáson kell kikérni az ország véleményét.

Az előterjesztésben a kormánynak arra is felhatalmazást adna az Országgyűlés, hogy mérlegeljen, és döntsön új atomerőmű kapacitások bővítésének előkészítéséről.

Ezzel megadná a lehetőséget arra, hogy újabb tanulmányok garmadának megrendelésére kerüljön sor, és a már ismert gyakorlat szerint, úgynevezett kényszerből – ha már ennyi pénzbe kerül a tanulmány, akkor valamit valósítsunk meg belőlük.

Tisztelt Országgyűlés!

Azért álljunk meg egy szóra, kérem, gondolják át, hogy mire is készülnek!

Ilyen horderejű kérdésben, ha van lelkiismeretük, akkor nem tehetik meg, hogy ne kérdezzék meg az ország lakosságát!

A 2020-ig terjedő időszakra ilyen körülmények között elfogadni a mindennapokat és életünk biztonságát befolyásoló koncepciót felelőtlenség lenne.

Ha már eddig késtek, adják meg a lehetőséget a társadalmi konszenzusra, az emberek számára megnyugtató módon kezeljék az atomerőmű kérdését.

Főleg annak függvényében szeretnénk tisztán látni, hogy mi az összefüggés a miniszterelnöknek, az állami vagyon maradékának eladásáról szóló programja, és az energiapolitikai koncepció között, mert mint tudjuk, ezek között van a Magyar Villamos Művek, és benne a paksi atomerőmű!

A veszélyekről szólva elég visszagondolni Csernobilra, amikor hivatalosan először még azt is letagadták, hogy nukleáris baleset történt!

 

Kérem, vonják vissza javaslatot, ezt nem lehet félvállról kezelni, azért ez nem csak egy újabb vagyonkimentési akció előkészítése, hanem annál sokkal több!

 

Kérem, ne támogassák a javaslat elfogadását!

 

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!