Rábólintott a kormány a debreceni reptér újabb fejlesztésére

2016. október 27.

Mint ismert, a Modern Városok Program keretében a kormány és Debrecen önkormányza10-28-sz-118ta között kötött megállapodás részeként az állam 1,2 milliárd forintot biztosít egy landolást könnyítő rendszer telepítésére. Az ILS I-et cserélik le a korszerűbb II-esre. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár nemrégiben arról beszélt, hogy további forrásokra van szükség, a működtetéshez, a kiképzéshez és a fenntartáshoz is szükséges forrásokhoz is a kormány támogatását kérik. Az újabb, 1 milliárd 372 millió forintos összeg megítéléséhez egy előterjesztést készítettek elő.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a  Kormányinfó elnevezésű sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta a debreceni légikikötő újabb fejlesztését.

Az új műszeres leszállító rendszer (ILS 2) a jelenlegi 800 méterről 250 méterre hozza le majd le automatikusan a gépeket. Az ILS 2-vel jelentősen nő majd a repülésbiztonság a légikikötőben, és nagyobb ködben, havazásban is könnyebben tudnak majd landolni a gépek. Tasó László államtitkár úgy véli, az ILS II rendszer segíthet a nagy gépek „ide csábításában”.

A debreceni repülőtér jövője szempontjából nagyon fontos döntést hozott most a kormány – mondta el a Dehir.hu megkeresésére csütörtök délután Tasó László. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól megtudtuk, hogy a Modern Városok Programban elkülönített 1,2 milliárd forint megítéléséhez ki kellett kérni az Európai Bizottság véleményét is, lévén az a forrás a gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódik. Miután ezt támogatta a bizottság, dönthetett a kormány az újabb, 1 milliárd 372 millió forintos plusztámogatásról is.

Ez most megtörtént, a pluszpénzből kapcsolódó technológiai fejlesztéseket lehet majd megvalósítani, illetve jelentős forrás jut a képzésre is. Tasó László úgy nyilatkozott, a tervek szerint a rendszert 2018 januárjában helyezik majd üzembe.

Az önkormányzat üdvözli a kormány döntését

A fejlesztés kapcsán Debrecen önkormányzata közleményt adott ki. Mint írják, az önkormányzat üdvözli a kormány azon döntését, mellyel újabb forrást biztosít a város nemzetközi repülőterének fejlesztéséhez.

Emlékeztetnek arra, hogy a Modern Városok Program fontos eleme az úgynevezett ILS 2 leszállító rendszer telepítése, melynek segítségével a jelenleginél sokkal könnyebben és biztonságosabban tudnak le- és felszállni a repülőgépek. Az erre eddig szánt és a Modern Városok Programban nevesített 1,2 milliárd forintos támogatást most 1,372 milliárd forinttal egészítette ki a kormány. Ezt a forrást technikai eszközökre, valamint az ILS 2 működtetésével kapcsolatos szakmai képzésre fordíthatja a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl Zrt.

„Az újabb támogatás azt jelzi, hogy a kormány számára Debrecen fejlesztése kiemelten fontos. A Modern Városok Program megvalósítása jól halad, s ezzel a döntéssel új lendületet kapott Debrecenben” – zárul a közlemény.

A légtérellenőrző rendszert is kiépítik

Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója úgy nyilatkozott, az IL2-es mellett az úgynevezett Air Traffic Controlt, az ATC-t is kiépítik majd, ez a légteret ellenőrzi. Az ellenőrzött légtér okán még tovább nő majd a repülésbiztonság. Herdon István hozzátette, ezt már több légitársaság megköveteli, s ez a Wizz Airnek is elvárása ahhoz, hogy tovább növelje debreceni járatai számát. Akkor már ugyanis több gép is tartózkodhat egyszerre a légtérben, e ehhez elengedhetetlen a fejlesztés.

(dehir.hu)

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!