Sajtóközlemény

2016. szeptember 08.

Az ingatlantulajdonosok jogos kérésének megfelelően módosítják a 471-es Külső-Sámsoni szakaszának nyomvonalát
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal módosítja az 1496/24/2014-es határozatát, új nyomvonalon bővíthetik a 471-es Debrecen-Nyíradony közötti, 2+850 – 4+500 kilométerszelvény közötti szakaszát.
A Debrecen Külső-Sámsoni úti ingatlantulajdonosok kéréssel fordultak a választókerület országgyűlési képviselőjéhez, hogy a lakóházak és már évtizedek óta működő vállalkozások telephelyei ne kerüljenek lebontásra. Kérték, hogy a nyomvonalat változtassák meg, és a mindössze egy épület elbontásával járó megoldással a túloldalon hajtsák végre a fejlesztést.
Tasó László országgyűlési képviselő az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elrendelte a nyomvonal felülvizsgálatát és utasította az állami beruházó céget a módosítás beterjesztésére. A NIF Zrt. módosítás iránti kérelmét a kormányhivatal megvizsgálta, a természetvédelmi és környezetvédelmi főosztálya a 2014.márciusában kiadott alaphatározatának 4. és 6. pontját törölte, és kiegészítésekkel új határozatban szabályozza a terület felhasználását.
A jelentős környezeti hatással nem járó fejlesztés során a NATURA 2000-es terület minimális igénybevétele nem indokolta a terület felhasználásának teljes tiltását, nem tartozik a helyi jelentőségű természeti értékek körébe, és az új nyomvonalterv is teljes összhangban lesz a települési és területrendezési tervvel. Az útépítés az összesen 108.78 hektár területből mindössze 227 négyzetmétert vesz igénybe, az élőhelyek veszélyeztetése, vagy zavarása a rendelkező részben foglaltak feltételek betartásával minimalizálható.
Tasó László: „A Magyar Kormány hazai költségvetésből finanszírozza és 2019 őszére, illetve a vasúti átjárót is magába foglaló szakaszát 2020-ra befejezi, a 471-es számú másodrendű főút Hajdú Bihar megyei teljes, 31.784 méteres szakaszának felújítását és kapacitásbővítését. Évek óta készülünk erre a beruházásra, ezért lett volna idő körültekintőbben, a józan ész parancsa szerinti előkészítésre.
A beruházó cég a korábban elkövetett hibát korrigálta módosítási kérelmével, a kormányhivatal pedig gyors és szakszerű hozzáállásával megnyugtató módon rendezte a nyomvonal korrekciójához szükséges határozatmódosítást. A jövőben nem fordulhat elő hasonló probléma, ezért jelzem a nemzeti fejlesztési miniszternek és a fejlesztési kormánybiztosnak, utasítsák a beruházó céget valamennyi útépítés előkészítésének „ésszerűségi” felülvizsgálatára.
Az adófizetők pénzéből megvalósuló beruházások nem okozhatnak egyébként körültekintő és felelősségteljes munkával elkerülhető hátrányokat az ország lakóinak. A közlekedésfejlesztési célok megvalósítása éppen a közlekedésbiztonság, az utazási körülmények, ezáltal az életkörülmények javítása, valamint a versenyképesség növelése.”

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!