Templombúcsú Nyírmártonfalván

2019. május 12.

Szent Miklós Püspök a Nyírmártonfalvai Görögkatolikus Templom védőszentje. Ünnepnapja Miklós püspök földi maradványainak az olaszországi Bari városába történő szállításnak napja.

Tarapcsák János parochus úr és a Nefelejcs Örökségvédelmi és Hagyományőrző Egyesület elnökének Almási Sándornak és Filemon Mihály önkormányzati képviselőnek a meghívására örömmel vettem részt a Templombúcsún és az Emléktábla avatáson. A gránit tábla azoknak állít emléket, akik egykoron és napjainkban szolgálatot teljesítenek a településen, egyben tartják és gondozzák a görögkatolikus közösséget, a település vallásos lakóinak lelkületét.

Az Ünnepi Szentmisén szolgálatot teljesítők időtálló, tartalma és valóban ünnepi gondolatai közül az ünnepség utáni eseményen a kereszténység megmaradásának esélyeiről szóló mondatok határozták meg rövid köszöntőmet. Mert éppen azok érzik a veszély jelentőségét, akik templomba járóként szembesülnek az értékrendhez való általános ragaszkodás gyengülésével, ugyanakkor a mindennapok során tapasztalják más vallások erőszakos nyomulását.

Tudjuk, hogy a gonosz győzelméhez elegendő az is, hogy a jók tétlenek maradjanak, ezért meg kell próbálni mindenki közreműködésével elhárítani azt a veszélyt, ami a más vallásokat elutasító és a “hitetlenek” erőszakos megtérítését szorgalmazó törekvések erősödését idézi elő a keresztény Európában. Az nem lesz elegendő, ha csak megértjük a problémát és megérezzük a veszélyt.
Tenni is kell annak érdekében, hogy Európa és benne Magyarországa a keresztény értékrendre alapozza továbbra is a jövőjét.

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!