Városnap – Hajdúsámson

2008. január 19.

Megtisztelő a várossá válás 3. évfordulóján köszönteni az egybegyűlteket, és jelképesen tolmácsolni a választókerület lakóinak jókívánságait, illetve elhozni a szomszédok üzenetét.
Kedves Hajdúsámsoniak! A mikro-térségünk és a választókerület településeinek lakói nevében kívánok Önöknek és városuknak további sikereket, a közösen megfogalmazott célok megvalósulását, a városlakóknak és a környékbelieknek életükben boldogságot, és jó egészséget!
Röviden fogalmazva, ez lehetne a jókívánság lényege, melyet minden bizonnyal a szomszédos, vagy a térségbeli településeken élő ember mondana, ha felkérnék a köszöntésre.
Örömmel teszem ezt a nevükben, de készülve az Önökkel történő örömteli találkozásra belegondoltam, vajon mi lehet még a szomszédok és térségbeliek üzenete, mit üzenhet a megye, vagy a régió lakossága, mit üzenhet egy ország, egy nemzet, az ünnepére készülő és azt méltó körülmények között megtartó közösségnek, a várossá válás 3. évfordulójára?!
Mert Önök is bizonyára egyetértenek velem, amikor azt állítom, a jókívánság mondatai mögött érthető üzenetek, és jóval több mondanivaló van, mint azt a távirati stílus keretei engedik.
– Minden bizonnyal az üzenet mögött az első, egy elismerés, ami annak a teljesítménynek szól, amit a városi rang megszerzése érdekében, ez a közösség összeadott.
– Bizonyára van az üzenet mögött, egy elvárás is, ami főleg a környékbeliek, a szomszédok szemszögéből nézve azt jelenti, törekedni kell a sikeres folytatásra, mert a város fejlődése, a városi szolgáltatások fejlődése biztosítja az eredményes együttműködést, az önkormányzati és általában a közigazgatási feladatok ellátásában.
– Minden pozitív üzenet mögött meghúzódik egy bíztatás is, ami azt jelenti, hogy egy erősödő, gyarapodó település, húzóerővel bír a környékére, így jó példával jár elől, inspirálja a szomszédos települések vezetőit és lakóit.

– Általában van az üzenet mögött, egyfajta aggódás és féltés is, ami azért fogalmazódik meg, sokszor kimondatlanul, amikor azt látjuk, hogy esetenként hiábavaló a közösség összefogása és akarata, ha egy jó kondícióban lévő város sem képes megküzdeni az előtte tornyosuló problémákkal, mint ahogy példa erre a 471-es számú főút égető gondja.
És van az üzenet mögött, egy fontos jelzés, mondhatjuk, az üzenetnek maga a lényege, mely így szól, számítunk rátok Hajdúsámsoniak!

Mert, tisztelt Jelenlévők és Ünneplők, mi szomszédok valóban számos dologban számítunk az együttműködésükre, mert hisszük azt, hogy együtt már elég erősek leszünk a közös célok megvalósításában.
– Amikor az elismerést megérezik, a jókívánságokban, akkor büszkén kell visszagondolni a munkával eltöltött évekre, az elért eredményekre, és büszkén kell vállalni a múltat, ami tartást adott, és városi rangra emelte ezt a hajdútelepülést.
– Amikor megérzik az elvárást a jókívánságokban, akkor tudniuk kell, a rang kötelez, és igazolni kell, hogy 2004-ben megérdemelten emelték fel erre a rangra Hajdúsámsont.
– Amikor az ünnepi üzenetben megérezik a bíztatást, akkor tudniuk kell, hogy mellettük, és nem a hátuk mögött vannak a környékbeliek, a szomszédokkal szorosan mellettük haladva, vállvetve indulhatnak tovább azon az úton, melyek közös céljaik érdekében társul szegődtek.
– Amikor aggódás, vagy féltés érződik ki a jókívánságból, akkor a leselkedő veszélyekre hívják fel a figyelmet, melyekre mindnyájunknak számítani kell.
– Amikor e közösség tagjai megérzik az üzenetek, a jókívánságok a lényegét, megértik, hogy a mindennapi életükre mások is figyelnek, és másoknak is fontosak.
Ezért tudniuk kell, számít erre a közösségre egy nagyobb, számít erre a városra egy térség és egy ország, számít a hajdúk kései leszármazottaira egy nemzet, melynek szüksége van az erős akaratra, a határozott jellemre, a dolgos kézre, és a lelket erősítő keresztény szívre.
Tisztelt Jelenlévők! Kedves Hajdúsámsoniak!

A történelemórákon „városok” hallatán, általában a várral, illetve erőddel rendelkező településekről tanultunk. A valóságban és jelen világunkban azonban, számos kisebb település büszkélkedhet várrommal, vagy felújított emlékhellyel, illetve számos nagyobb település nem rendelkezik olyan épülettel, mely valaha „vár”-ként szolgált, védve lakóit és térségét, helyet adva a közügyek intézéséhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, helyet adva az oktatás, a kulturális élet és a hitélet szintereinek.
A hajdúkiváltságokkal bíró Sámsonban, a hajdúkapitány nem arra kötelezte katonáit és az itt élőket, hogy építsenek várat, hanem azt kérte tőlük, őrizzék és vigyázzák meg azokat az értékeket, melyekért a hajdúvitézek harcoltak.
Ezért iskolát építettek, és egyházközséget alapítottak.
Legújabb kori történelmükben is a városiasodás indult el, nem a várépítés, nem elzárni közösségét akarta ez a város, és nem akarta kívül rekeszteni a környékbelieket.
A vezetők és közösségük azt akarták, hogy összeadódjon az itt élők ereje, hogy a jelképes „várfal”, az a közösség alkotta normákat, és a közösség által elfogadott értékeket jelentse, mely képes megvédeni az önállóságot, a szabadságot.
Az emberek összefogása, együttműködése jelenti a vár falát, melyet nem kezdhet ki az idő, és nem rombolhat le rossz szándék, ha a vezetők és a közösségek nem térnek le arról
az útról, melyet elődeik építettek.
Egy közösséget azonban vezetni kell. Minél nagyobb és színesebb kultúrájú, minél önállóbbak és minél fejlettebbek tagjai, annál nehezebb.
És egy nagy közösséget csak egy összefogásra képes
erős városvezetés képes vezetni, és nekünk is egy erős Hajdúsámsonra van szükségünk.
Ezért egyaránt fontos mind a szomszédok, mind az itt élők számára, hogy Hajdúsámson erős város legyen, mert nekünk vannak közös dolgaink.
Számos önkormányzati feladat ellátásában van együttműködési lehetőségünk, számos közös beruházással tudjuk segíteni az itt élők komfortérzetének erősödését.
Ennek érdekében az Önök által választott vezetőkkel mi mindig együtt akartunk és akarunk működni.
Mindegy milyen a pártszimpátiájuk, mindegy milyen beállítottságúak. Az elmúlt években nem tartottak ránk igényt, nem leépítették, és szétverték a korábbi partneri viszonyt.
Mi erősíteni akarjuk Hajdúsámsont, és erősíteni akarjuk a térség lakóinak lehetőségeit, és napjainkban szerencsére már sokkal többen ebben a munkában partnerként, támogatóként és barátként fogadnak bennünket.
Mi nyíradonyiak, érdekeltek vagyunk abban, hogy erős legyen Hajdúsámson.
De erre van szüksége ennek a térségnek, egy erős Hajdúsámsonra van szüksége ennek az országnak, és ennek a nemzetnek!
Tisztelt Ünneplők!
Az ember azt hallotta szüleitől, szerintem minden szülő azt tanította, hogy csak akkor tudunk boldogulni az életben, ha fizikailag, szellemileg és lelkileg is erősek vagyunk.
A mindennapok tele vannak kihívásokkal, megpróbáltatásokkal, melyeken elsősorban lelki erővel, hittel és kitartással lehet túljutni.
Jól tudjuk, ha nem elég friss egy közösség, vagy tagjainak szellemi teljesítőképessége, és nincs meg az ezt megalapozó fizikai erőnléte, nem tud túllépni a gondjain, nem tud ötről-a hatra jutni.

Vannak ma ebben az országban, akiknek nem áll érdekükben az, hogy a magyar emberek, a magyar közösségek, a Hajdúsámsonhoz hasonló közösségek erősek legyenek.
Nem áll érdekükben, mert ők egy gyenge, egy összefogásra, és a mindennapok küzdelemére képtelen közösségekben tudnak célba jutni.

Számukra az a jó, ha gyenge egy közösség, és nem képes megküzdeni az elé kerülő kihívásokkal, hiszen egy legyengült, akaratgyenge, hit nélküli világban, a piac válik mindenhatóvá, a költség-haszon elven működő világban, a spekulánsok, a haszonlesők aranykora jöhet el.
Nekünk azonban, és főleg azoknak a közösségeknek, akik génjeikben hordozzák az erőt, mint ahogy Önök tisztelt ünnepeltek, nekünk egy erős közösségre, egy erős térségre, egy erős országra és nemzetre van szükségünk.

Mert egy erős ország felemel, – egy gyenge ország lehúz.
Egy erős közösség adni képes, egy gyenge elvesz tőlünk.
Az erős előre visz és támogat, – egy gyenge gátol és hátráltat.
Egy erős város segít és megvéd, – a gyenge kihasznál és cserbenhagy.
Egy erős országért és egy erős közösségért mindenki szívesen hoz áldozatot, mert biztosak lehetünk abban, hogy ha kell, – az ország is áldoz értünk.
Egy erős közösségnek, egy erős országnak minden tagja fontos, – egy gyenge közösség és egy gyenge ország szélnek ereszti, sőt elküldi fiataljait.
Hajdúsámson már évek óta bizonyítja, olyan közössége van, mely képes megvédeni a lakói érdekeit, és képes megvalósítani céljait.
Így épülhettek és bővülhettek az intézmények, épülhettek az utak és vízelvezető csatornák, és így valósulhatnak meg a jelen elképzelései, így lehet kész a több éve húzódó csatornázás, az új óvodaépítés, vagy éppen az új műfüves pálya, szerencsére még hosszan sorolhatnánk.

Tisztelet és köszönet a korábbi és a jelenlegi vezetésnek, mindenkinek,
akik dolgoztak városuk eddigi sikereiért.

Egy erős közösségnek, egy hajdúvárosnak, egy Hajdúsámsonnak, mindig képesnek kell lennie arra, hogy hű maradjon küldetéséhez, megvédje saját és tágabb közössége érdekeit, megfeleljen az elvárásoknak, és mindig képesnek kell lennie arra, hogy erőt merítsen a bíztatásból, hogy kezdeményezője legyen a változásoknak, melyek a térséget és ezt az országot felemelik, erőssé teszi.
Mi bízunk ebben a közösségben, és hiszünk is abban, hogy értelmes, és a fiataljai számára is mindig választható jövő, vállalható életkörülmények várnak a mindenkori Hajdúsámsonban.

Ezért legyenek kezdeményezők, legyenek élenjárók és maradjanak követendő példa azok számára, akik még megijednek, ha egy kihívás elé kerülnek, legyenek példa azok számára, akik még nem ismerik az összefogás erejét.

Legyen e közösség tagjainak erő a karjaiban, legyen frissesség a fejében,
legyen tartás és hit a lelkében.

Önökkel lesz Magyarország újra erős, és Hajdúsámson lakóival együtt bízhatunk abban, hogy megvalósul az, amit Széchényi István híres beszéde végén mondott: „Sokan azt gondolják: ’Magyarország volt, – én azt szeretném hinni lesz!”
Ennek megvalósításához ajánlom magam és a választókerület lakóinak erejét és támogatását!
Isten áldd meg a Hajdúsámsont! Isten áldd meg a Magyart!

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!