XXII. NEMZETKÖZI KATONAZENEKARI FESZTIVÁL

2024. július 08.

XXII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál

Tisztelt Nagykövet Asszony! Tisztelt Altábornagy úr, Parancsnok úr! 

Tisztelt Alpolgármester Úr! Képviselő Hölgyek és Urak!                                                                        

Tisztelt Delegációvezetők és Zenekari Vezetők!                                                     

Kedves Vendégek és Vendéglátók! Tisztelt Katonazene Kedvelők! Hölgyeim és Uraim!

Papp László polgármester úr nevében is szeretettel köszöntöm Önöket Debrecenben, a XXII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon

Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a Házigazdák, élükön Puskás István alpolgármester úr és Csizmadia Zsolt ezredes – főkarmester nevében is köszönthetem: – az Ausztriából, Csehországból, Egyiptomból, Hollandiából, Horváthországból, Lengyelországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából és Törökországból érkezett katonazenekarokat és a Magyar Honvédség Debreceni Helyőrségi, Hódmezővásárhelyi és a Központi Zenekarát! 

Az elmúlt 3 estén és ma a Fesztivál Gála-napján bemutatók, rendezvények és nagyszerű zenekari produkciók tették különlegessé a találkozót. 

Megerősítették a tiszteleten alapuló bizalmi kapcsolatot, ami a világ minden országában, a hazájukat védő katonák és az ország lakói között tapasztalható. 

Debrecen a Magyar Szabadság Őrvárosa, a régió dinamikusan fejlődő gazdasági központja, a kulturális élet területein is szintet lépett. A város életében 47 éve komplex programként jelenlévő Fesztiválnak is új lendületet és karaktert adott.                                                  

A mai gálaestén az ország védelmi képességének erősödését és a béke melletti elkötelezettségünket is szimbolizálta, a vadászgépek köszöntőrepülése. Napjainkban újra világossá vált, hogy a békéhez erő kell és ahogyan ezelőtt, most és a jövőben is, a legfontosabb és egyetlen pótolhatatlan erő maga, a hazáját védő katona

A történelmi tradíciók és hagyományok megőrzésében élenjáró, a téren jelenlévő és fellépő zenekarok tagjai, egyszerre hazaszerető, fegyelmezett katonák és zeneszerető virtuózok. Elődjeik nyomdokába lépve méltósággal és büszkeséggel viselik egyenruhájukat és emlékük előtt is tisztelegve játszanak hangszereiken.   

A katonazene a honvédelem eszméjének fenntartását szolgálva, nemzeti identitásunk, kultúránk része, amely szolgálta és szolgálja napjainkban is, a hazájukat védők népszerűsítését. 

Elősegíti a „katonai imázs” növelését a pályára irányítást, erősíti a lakossági kapcsolatokat és az összetartozást.

A térzenék, promenádok világát, a katonazene fénykorának hangulatát megidéző esték, maradandó élményekkel gazdagítják a zenekedvelőket ma újra, Debrecen főterén. 

Ebben a városban, ahol a komolyzenei képzés középeurópai fellegvára, a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma, pillére a Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház operatársulata, – a zenei élet megbecsült szereplője, a jubiláló 70 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar, akiknek gratulálok és további sikereket kívánok!

A magyar katonazene, mint történelmi örökségünk ünnepének gyökerei az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéig nyúlnak vissza, amikor az újonnan alakult honvédseregek kürtös és dobos zenészeire fontos feladat, harcba hívó lelkesítő szerep hárult. 

A katonazenekarok a világ minden táján ott voltak, ahol reményt és hitet kellett adni a csüggedőknek, harci tüzet a katonáknak és bíztatás kellett a civil lakosságnak

Ma azonban abban vagyunk érdekeltek, hogy a zenekarok a béke hírnökei legyenek. – Találkozzanak a világ országainak együtteseivel és a hazájukat védelmező seregek a hangszereik erejével, zenekari tudásukkal, a közönség elismeréséért vívják meg a küzdelmeiket. – A városok terei, a színházak és koncerttermek falai jelentsék jelképesen a háborús színtereket, a tradicionális emberi értékek adjanak iránymutatást a katonazenészeknek, a zenekedvelőknek, a világ népeinek.                

Soha ne legyen szükség arra, hogy a harangokból újra ágyút öntsenek. – A rézlemezből ne töltényhüvelyt, hanem inkább trombitát és cintányért készítsenek!

A Nemzetközi Katonazenekarok XXII. Fesztiválja a tiszteleten alapul és a nemzetek szuverenitását erősíti. Elismeri és tiszteletben tartja az egykor szemben álló más népek történelmének egyediségét és értékeit, elfogadja és becsüli hagyományait, kiáll az egyetemes emberi értékek mellett.         

Ma Debrecenben mindezt a zene hangján, a mai kor ízlésvilágához igazítva, szórakoztatóan és rendkívül magas színvonalon halljuk és tapasztaljuk. A Fesztivál új találkozásokat és új kapcsolatokat is jelent, új zenekedvelőket hívott egybe a barátság jegyében!            

Maradandó és magas minőségű zenei emlékek teremtsék meg újra. a legközelebbi találkozás lehetőségét.  

Célunk, hogy az új ismerősök barátként találkozzanak, nyerjünk meg minél több embert és minél több szívet a tisztelet és a szeretet jegyében!                                                                 – 

Minden jelenlévő ország delegációján keresztül, népüknek békét és békességet, haladást és gyarapodást kívánok! A katonazenekaroknak erőt és időt, soha nem lankadó lendületet, történelmi küldetésük sikeréhez! Minden helyszínen jó hangulatot, olyan fergeteges kedvet és fogadtatást kívánok, amit ma Debrecenben megtapasztalhatunk.                                           – 

A XXII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál szervezőinek, – és Debrecen városának szívből gratulálok!

Főtámogatónknak, Magyarország Honvédelmi Miniszterének segítő közreműködését, honvédő munkáját, mindannyiónk nevében tisztelettel köszönöm!   

                                          – 

„God above all! – Peace before all!

Have a nice evening! Thank you for your kind attention! 

Isten mindenki felett, a béke mindenekelőtt!

Szép estét kívánok! 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Tasó László

Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!