Nyíracsád

3784 fő
74.92 km²
4262

Elérhetőségek

Cím:
Csoport elnök: Dr. Nagy János
E-mail: polgarmester@nyiracsad.hu

A régészeti leletek bizonyítják, hogy e tájon az avarok és a magyar honfoglalók is megtelepedtek. Nevét az oklevelek 1312-ben említették először. A település legkorábbi birtokosa a Gutkeled nemzetség, s az ő kezükön volt a 15. században is, de időközben több más birtokosa is volt, többek között a Dobi családnak is volt itt birtoka. A 17. század harcaiban a falu nem pusztult el, de lakosainak száma megcsappant. Birtokosa ekkoriban a Vécseyek voltak, később a gróf Bethlen és a Nemes családok tulajdona lett, közvetlenül a jobbágyfelszabadítás előtt pedig több köznemesi família birtokolja.

A Reformáció alatt nagyrészt reformátussá lett faluba a 17- és 18. században jelentős ortodox népesség települt. 1739-1740-ben pedig nagy pestisjárvány pusztított a településen, mely összesen 904 ember halálát okozta.

Bihar vármegye és Szabolcs vármegye 1827-ben egyezett meg az eddig az előbbihez tartozó Acsád község és Érmihályfalva külterületnek cseréjéről. Acsád ettől az évtől szabolcsi község.

MGL_YouTubeResponseException: [403]: MGL Youtube: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet&maxResults=4&playlistId=PL8zKb-Dcs0doaIhz-kf6CJjCXETQbnvIk&key=AIzaSyC26DUMW8xsdZyEOYKteFoA2waUVUNOVIQ are blocked.
Error: global - forbidden
MGL Tubelab error:
Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!