Hajdúsámson

15034 fő
69.47 km²
4251

Elérhetőségek

Cím:
Csoport elnök: Antal Szabolcs
E-mail: antalesszabolcs@gmail.com
Weboldal: https://www.facebook.com/fidesz.hajdusamson

Hajdúsámson város bemutatása

Hajdúsámson az ország térszerkezetében az Alföld határ közeli térségében, Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, a megyeszékhelytől, Debrecentől 10 km-re helyezkedik el. A települést átszeli a 471. számú főút, valamint Debrecen-Mátészalka irányában a vasútvonal. A település területe 6952 hektár, ebből belterület 506,7 hektár, népessége 15.034 fő. Hajdúsámson alapvetően mezőgazdasági település. A városnak három jelentős külterületi lakott helye van: Ligettanya, Martinka és Sámsonkert.

A városról már az 1213-as évtől kezdve írásos emlékek maradtak. A középső bronzkorból régészeti leletek kerültek elő a településről – 12 harci csákány és egy szépen díszített kard – melyeket Hajdúsámsoni kincsnéven őriz a debreceni Déri Múzeum. II. Rákóczi Ferenc Sámson alá érkezett táborával 1703. július 26-án, az általános iskola az ő nevét kapta. 2019-et Rákóczi évének nyilvánította a kormány, e jeles alkalomból Rákóczi Emlékhelyet avatott a település ott, ahol a fejedelem táborozott.

Hírességei: Harangi Imre ökölvívó olimpiai bajnok, aki gyermek éveit Hajdúsámsonban töltötte. Kunos Ignác nyelvész, turkológus. A Márai és József Attila díjas író, Tar Sándor, Vitéz Bakó István, aki pápai ejtőernyős alakulat tagjaként vett részt a II. világháborúban, Dr. Márton Gyula aranydiplomás kutató-geológus, Dr. Seres Géza szemész főorvos.

Ékességei a városnak a Kályha Múzeum, az Emléktölgy Harangi Imréről, az I. II. Világháborús Emlékmű és a XIX. század végén épült műemlék jellegű Református Templom.

A Martinkai legelő a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része, ahol fokozottan védett növények és rovarok találhatóak.

2015-től minden évben megrendezésre kerül a Hajdúsámsoni Ízek Fesztiválja az Epreskerti Rendezvénytéren.

2004-ben a település városi rangot kapott.


Összes videó megtekintése
Friss hírek:
Nincs aktuális hír!